کابل - مقامات امنیتی و تحلیلگران افغان تأیید کرده اند که ایران طی مدت حداقل 10 سال گذشته از شبه نظامیان طالبان در افغانستان حمایت نظامی و مالی می کرده است.
رحمت الله سیحون، یک تحلیلگر افغان و رئیس زوان خوازخت (جنبش جوان)، گفت که طی 10-15 سال گذشته دولت افغانستان و قوای ائتلاف در موارد بسیار زیادی تجهیزات ایرانی را از جنگجویان طالبان گرفته اند.
او به سلام تایمز گفت: «احتمال دارد که عناصر سپاه [ایران] موشک های دوربرد را به طالبان تحویل داده و آنها را تعلیم داده باشند.»
او گفت: «بر بنیاد گزارش های واصله قوای انگلیس در افغانستان در ماه دلو سال 2011 یک محموله به شمول 48 موشک 122 میلی متری که به ادعای آنها از ایران آمده بود را کشف و ضبط کردند.»
حضور رهبر طالبان در ایران
از جمله دیگر شواهد ارتباط ایران با طالبان می توان به گزارش مربوط به مرگ رهبر سابق طالبان افغان ملا اختر محمد منصور اشاره کرد. این گزارش ها حاکی از آن هستند که وی در ماه ثور در حالی که از ایران به سوی پاکستان در حرکت بود، کشته شد.
سیحون به سلام تایمز گفت: «مرگ منصور فی نفسه ارتباط میان طالبان افغانستان و ایران را به اثبات می رساند. بر بنیاد برخی گزارش های رسانه ای رد منصور در ایران، جایی که او به ملاقات خانواده اش رفته بود، پیدا شد. پس از آن، وقتی که او در حال گذشتن از مرز و ورود به پاکستان بود، موترش هدف قرار گرفت.»
بنا بر اعلام ریاست عمومی امنیت ملی افغانستان، ذبیح الله مجاهد، سخنگوی طالبان، اذعان کرد که منصور در واقع داخل ایران بود و در مسیر خروج خود از این کشور کشته شد.
یک مقام ارشد ریاست عمومی امنیت ملی افغانستان که به خاطر حساسیت موضوع درخواست کرد تا هویت او فاش نشود، در گفتگو با سلام تایمز گفت که منصور چندین سفر غیررسمی به ایران انجام داده بود.
او گفت: «ما مدارکی در دست داریم که رابطۀ ایران با طالبان را ثابت می کنند. این کشور برای آنها پول و تجهیزات می فرستد و از آنها در ایران محافظت می کند.»
سید جواد فراهی، تحلیلگر امنیتی افغان، گفت که دولت ایران طالبان را به عنوان دشمنی مفید که به منافع دشمن قویترش آسیب می رساند، قلمداد می کند.
فراهی به افغانستان تایمز گفت: «ایران با طالبان همکاری می کند تا از آنها علیه قوای ائتلاف در افغانستان استفاده نماید و به همین خاطر بود که ملا منصور به ایران رفت. ده ها تن از اعضای طالبان در ایران تعلیم دیده و پناه گرفته اند.»
جنرال دولت وزیری، سخنگوی وزارت دفاع افغانستان، نیز رابطۀ ایران با طالبان را تأیید کرد.
وزیری به سلام تایمز گفت: «دولت افغانستان مایل نیست که با همسایگانمان روابط بدی داشته باشد. اما تا آن جا که ما دیده ایم ایران بر جنگ افغانستان تأثیر گذاشته و از طالبان و ستیزه جویان حمایت می کند.»
وی افزود: «حمایت دولت ایران از طالبان نباید موجب شگفتی باشد.»
به دنبال بهانه برای تضعیف کابل
برخی تحلیلگران می گویند که ایران ممکن است از حضور «دولت اسلامی عراق و شام» (داعش) در افغانستان و پاکستان به عنوان بهانه ای برای حمایت از طالبان استفاده کند.
فضل حق مراد، یک تحلیلگر مسائل افغانستان و ایران در کابل، گفت که نفوذ ایران در طالبان به ویژه در ولایات هرات و نیمروز، یعنی ولایت هم مرز ایران، قدرتمندتر است.
او به سلام تایمر گفت: «ایران جهت ایجاد یک منطقۀ حائل در امتداد مرزهای خود با افغانستان با طالبان همکاری می کند تا از ورود دشمنان دیگر به ایران جلوگیری کند.»
او گفت: «همه می دانند که طالبان علیه افغانستان و اردوی ملی این کشور مبارزه می کند. پس روشن است که ایران که به آنها کمک می کند نیز با اردوی افغانستان مخالف است.»
مراد گفت: «طالبان و ایران از این شراکت به عنوان کاتالیزور اصلی تضعیف کوشش های بین المللی جهت برقراری ثبات در افغانستان استفاده می کنند.»
وی افزود: «هدف نهایی این کشور برکناری دولتی است که پس از بیرون رفتن قوای ائتلاف در راس قدرت باشد.»
پرفیسور محبوب شاه محبوب از دانشگاه کابل مراتب نگرانی خود را نسبت به کمک ایران به طالبان در افزایش بی ثباتی در افغانستان ابراز کرد.
او به سلام تایمز گفت: «ایران نه تنها از طالبان حمایت مالی می کند، بلکه این کشور از سال 2013 در خاک خود برای آنها اردوگاه های تعلیمی برپا کرده است.»
یک نمایندۀ پارلمان افغانستان به نام فرشته انوری به افغانستان تایمز گفت: «ایران خواهان برقراری صلح در افغانستان نیست. تهران کوشش های صلح میان دولت افغانستان و طالبان را تضعیف می کند.»
وی گفت که حمایت ایران از طالبان موجب شده است تا حمایت همگانی از فعالیت های ایران در افغانستان کاهش یابد.
انوری گفت: «ما و مردم مان می خواهیم همسایگان خوبی داشته باشیم و اگر آنها از دشمن ما حمایت کنند، مردم به آنها اجازه نخواهند داد و هرگز از آنها حمایت نخواهند کرد.»
افغان ها هرگز نسبت به همسایگان خود نظر سوئی نداشته اند. اما همسایگان این کشور، به شمول ایران و پاکستان، گروه های مختلفی را به اسامی مختلف برای کشتار افغان ها تعلیم داده اند. و آنها (پاکستان و ایران) به آنها (این گروه ها) برنامه هایی را برای بی ثبات کردن افغانستان داده اند، من جمله سفر منصور به داخل خاک ایران، حضور اسامه بن لادن در خاک پاکستان، و غیره. اما این اقدامات همسایگان برای آنها مشکل آفرین خواهد بود و موجب ایجاد کینه در دل های مردم ملکی افغانستان خواهد گردید. آیا جامعۀ جهانی و به خصوص آمریکا هیچ طرح عملی برای مقابله با تعلیم دهندگان تروریسم دارد یا نه؟ یا این که خود آنها هم بخشی از چنین پروسه ای هستند؟ به خاطر خدا از کشتن افغان ها دست بکشید. با احترام.
پاسخ3 دیدگاه
یگانه مشکل درافغانستان وجود دارد ملیت گرایی وقوم پرستی است دشمنان وقتیکه خواستند درقضیه افغانستان دخالت نماید وافغانستان را یکی ازبنادر مهم برای خود بسازند این پدیده شوم را درافغانستان پدید آوردند .یکی را بنام پشتون ودیگری رابنام تاجیک وان وآن وغیره اقوام را به ضد یکدیگر قیام داند . افغانستان تا وقت درآتش می سوزد که کسی پیدا شود اینهارا منسجمع نماید ودست دشمنان رااز دخالت درافغانستان قطع نماید چون دولت ما بی حد واندازه ضعیف است که بدبختانه جلوی این را گیرد قضیه طالبان اینکه باایران همدست شدند البته این است که ایران طالبان را به ضد امریکا در افغانستان کمک می نماید چون ایران هیچ وقت نمیخواهد امریکا درپهلوی کشورش جای گیرد وسلام محمد ظفر ازولایت بغلان
پاسخ3 دیدگاه
من از چندين وقت قبل مى دانستم ايران دشمن ماست و شهودروشن دارم من به ايران چندين سال رندگى كردم ولا مقامات بال زياد آشنا بودم
پاسخ3 دیدگاه