جلال آباد -- مسئولین افغان جمعه (25 حمل) اعلام کردند که بزرگترین بمب غیر هسته ای اردوی ایالات متحده با منهدم کردن مخفیگاه های کوهستانی «دولت اسلامی عراق و شام» (داعش) ده ها تن از این شبه نظامیان را به هلاکت رساند. مسئولین وقوع هر گونه تلفات افرادی ملکی را رد کردند.
سلاح عظیم انفجار هوایی جیبییو-۴۳/بی برای اولین بار در زمان جنگ پنجشنبه (24 حمل) انداخته شد و مواضع داعش را در ولایت ننگرهار هدف قرار داد.
مسئولین افغان و هم مقامات اردوی ایالات متحده پیش بینی می کنند که این بمباران قابلیت های داعش در افغانستان را تقلیل داده و به طالبان نیز در آستانه حملات سالانه بهاریشان هشدار داده است.
وزارت دفاع افغانستان اعلام کرد: «در نتیجه این حمله مخفیگاه های اصلی داعش منهدم شدند و 36 جنگجوی عضو داعش به هلاکت رسیدند.» این وزارتخانه افزود که این بمباران با هماهنگی قوای دفاع و امنیت ملی افغانستان (اِی ان دی اس اف) اجرا شد.
عطالله خوگیانی، سخنگوی ولایت ننگرهار، به سلام تایمز گفت که این بمب یکی از مراکز عمده داعش در شرق افغانستان را هدف قرار داده است.
به گفته خوگیانی در این مرکز رهبران و فرماندهان داعش که شامل شهروندان کشورهای خارجی بودند حضور داشتنند.
فرار داعشیان از بمباران
قدرت انفجار این بمب معادل با 11 تن تی ان تی بود.
طنین این انفجار تا کیلومترها منعکس شد و این منطقه دوردست را به آتش کشید. به گفته مسئولین از اثر این انفجار یک شبکه از تونل ها و غارهای داعش که برای مقابله با حملات زمینی متعارف حفر شده بودند، منهدم شدند.
یک منبع مطلع شبه نظامی افغان از یک مکان نامعلوم به خبرگزاری فرانسه گفت که ساکنان محلی تکان خوردن زماین را «به مانند زلزله» توصیف کردند.
یکی از ساکنان از شنیدن صدای بمب خوشحال بود.
خیر محمد، یکی از ساکنان اچین، گفت: «مبارزان داعش در این منطقه فعال استند و بالای خانه های ما حمله می کنند. برای ما خراب شدن خانه های مان اهمیتی ندارد؛ ما می خواهیم داعش از بین برود.»
یکی منبع مطلع شبه نظامی دیگر به خبرگزاری فرانسه گفت که تخمین ها حاکی از مخفی شدن 800 تا 1000 تن از مبارزان داعش در این منطقه هم مرز با پاکستان بوده است.
داعش روز جمعه تحمل هر گونه تلفات از اثر بمب گذاری را رد کرد.
«سلاح مناسب»
این بمب در حالی انداخته شد که قوای دفاع و امنیت ملی افغانستان و قوای بین المللی کمپین های مبارزاتی خود علیه داعش در ولایت ننگرهار را طی دو هفته گذشته به حیث بخشی از یک عملیات تشدید کرده بودند.
دولت افغانستان از این بمباران حمایه کرد و اعلام نمود که این بمب یک منطقه غیرمسکونی را هدف قرار داد، چرا که هزاران فامیل طی ماه های گذشته از این منطقه گریخته بودند.
رئیس جمهور اشرف غنی در توئیتر نوشت: «اقدامات ضروری جهت جلوگیری از تلفات ملکی اتخاذ شده بودند.»
جنرال جان نیکولسون، قوماندان ارشد ایالات متحده در افغانستان، گفت که این بمب عظیم «سلاح مناسب علیه هدف مناسب بود.»
افزایش فشارها بالای داعش
داعش طی سال های اخیر با جذب اعضای ناراضی طالبان افغان و پاکستان و هم اسلام گرایان ازبکستانی به دستاوردهایی در افغانستان نایل شده است.
اما این گروپ در مقابل حملات هوایی ایالات متحده و هم عملیات زمینی قوای افغان تحت فشار بسیار شدیدی قرار داشته است.
ولایت ننگرهار آخرین مرکز قدرت داعش در افغانستان محسوب می شود؛ اما از ماه اسد گذشته که قوای بین المللی و قوای افغان تعدادی از پایگاه های شبه نظامیان را در این ساحه بمباران کرده اند این گروپ حالا فقط در چند ولسوالی فعال می باشد.
احمد بهروز، یک تحلیلگر افغان، به سلام تایمز گفت که اقدمات این گروپ نیز با استقبال مردم مواجه نبوده و طرد شده است که این سبب شده تا فشار بالای این گروپ مضاعف شود.
فاروق بشر، استاد پیشین در پوهنتون کابل و تحلیلگر افغان، این مفکوره را تأیید کرد و گفت که فعالیت های داعش مغایر اصول و فرهنگ افغان ها است.
بشر به سلام تایمز گفت که نمونه طرد این گروپ توسط مردم را می توان در مشارکت افراد ملکی با قوای امنیتی علیه داعش در ننگرهار مشاهده کرد.
[نجیب الله از کابل در تهیه این مطلب مشارکت داشته است.]
از خداوند میخواهم داعش و همه دشمنان اسلام به زودی نا بود شوند
پاسخ1 دیدگاه