کابل -- علمای دینی و مردم افغان از طالبان می خواهند در ایام عید قربان که قرار است از ۳۰ اسد شروع شود، آتشبس اعلام کنند.
قیام الدین کشاف، رئیس شورای علمای افغانستان، شنبه (۱۳ اسد) خواستار برقراری یک آتشبس دوام دار بین طالبان و حکومت افغانستان در آستانهء عید قربان شد تا راه برای برای مذاکرات مستقیم هموار کند.
بصیر حقانی، رئیس شورای علمای کابل، با تأیید این درخواست، گفت: «ما از طالبان می خواهیم که به خواست علمای اسلام لبیک بگویند و آتشبس اعلام کنند.»
حقانی با اشاره به یک ملاقات در مکه و جده بتاریخ ۱۹-۲۰ سرطان، گفت: «علمای دینی افغانستان و همچنین در حدود ۱۵۰ عالم دینی جهان اسلام در عربستان سعودی [جمع شدند] و جنگ افغانستان را مطلقاً حرام اعلام کردند.»
او به سلام تایمز گفت: « آتشبس سه روزه در ایام عید فطر نتیجه خوبی داشت. آن عده از طالبان که فریب استخبارات [برخی کشورهای] منطقه را خورده بودند با درک حقیقت از جنگ دست کشیدند.»
او گفت: «طالبان هم مثل مردم ملکی از جنگ خسته شده اند.»
حقانی گفت: «آنها [طالبان] ... باید در ایام [عید قربان] که یکی از مراسم دینی و فرهنگی مسلمانان است آتشبس کنند تا زمینه برای صلح پایدار و ختم جنگ مساعد گردد.»
درگیری طالبان
وحید رضائی ۲۷ ساله، باشنده شهر کابل، گفت: «زمانی که در روز های آتشبس عید قربان فطر به شهرها آمدند، مردم افغانستان از آنها استقبال کردند و آنها را به آغوش گرفتند.»
او به سلام تایمز گفت: «طالبان احسان، رویه خوب و بزرگی ملت را نباید نادیده بگیرند. آنها نباید خود را با ملت مواجه بسازند. به نفع طالبان خواهد بود که اعلام آتشبس نمایند.»
سید نجیم ۵۶ ساله، یکی از دوکان داران شهر کابل، به سلام تایمز گفت: «نزدیک به ۴۰ سال می شود که در جنگ زنده گی می کنم که نیم این چهل سال جنگ را طالبان کرده اند.»
او گفت: «من شخصا چندین انفجار را با چشمان خود دیده ام که در تمام این انفجارها و انتحارها اکثراً مردم بی گناه کشته شدند.»
نجیم گفت: «در این مدت تنها در سه روز آتشبس کمی نفس راحت کشیدیم و بدون کدام ترس از انفجار و انتحار در سه روز ایام عید خود را سپری کردیم.»
«ما از طالبان و حکومت می خواهیم: لطفا باز هم آتشبس کنید ... و بیشتر از این مردم را به خاک و خون نکشانید.»
ایجاد اعتماد
شورای عالی صلح افغانستان همچنین از امکان آتشبس در ایام عید قربان استقبال کرد.
احسان طاهری، سخنگوی شورای عالی صلح، به سلام تایمز گفت: «بر اساس معلومات ما، تمایلات زیادی در سطوح مختلف رهبری طالبان برای آغاز مذاکرات صلح با حکومت از گذشته بیشتر وجود دارد.»
او گفت: «آتشبس به خیر ملت می باشد و سبب تحکیم اعتماد میان طالبان و حکومت خواهد شد. با صلح ممکن .... در طول [عید قربان] ما امیدواریم که مذاکرات مستقیم میان طالبان و حکومت به زودی آغاز گردد.»
طاهری گفت: «آرامش و صلح خواست مردم افغانستان است. طالبان باید به خواست مردم احترام کند.»
هارون چاخانسوری، سخنگوی اشرف غنی، امیدواری داد که یک آتش بس دیگر امکان پذیر می باشد.
وی در روز ۱۸ سرطان در کابل گفت: «این آتشبس تقاضای مردم و درخواست علمای کشور است. هر دو طرف خواستار آتشبس هستند و امید آن می رود که آتشبس در روز عید اعلام شود.»
حقیقت روشن می شود
تحلیلگران می گویند که طالبان از جنگ خسته شده اند و در جستجوی راه مناسب برای آغاز مذاکرات استند.
امین الله شارق، تحلیلگر سیاسی مقیم کابل، به سلام تایمز گفت: «طالبان هم مانند سایر افغان ها از جنگ خسته شده اند. آنها در تلاش اند تا یک راه مناسب را برای آتشبس و مذاکرات صلح پیدا نمایند.»
او گفت: «شما دیدید صدها طالب که از جنگ خسته شده بودند در سه روز آتشبس روز های عید گروه گروه به شهر ها آمدند و دوباره هرگز به میدان های جنگ برنگشتند. حتی تعداد از این طالبان با خانواده هایشان یکجا شدند و جنگ را برای همیشه ترک کردند.»
شارق گفت: «قرائن نشان می دهد که طالبان تمایل برای آتشبس دومی در [عید قربان] دارند و امیدواری زیادی برای آتشبس دائمی و ختم جنگ هم وجود دارد.»
نبی مصداق، کارشناس امور سیاسی مقیم کابل، به سلام تایمز گفت: «رهبران طالبان به خاطر تأمین منافع خود و حامیان خارجی شان از حکومت و نیروهای امنیتی یک تصویر غلط برای جنگجویان شان داده بود.»
او گفت: «در نتیجه، این جنگجویان هم بر اساس فتوای دروغین رهبران شان می جنگیدند و خون افغان ها را می ریختند. اما با گذشت هر روز حقیقت ها برای طالبان برملا می شود.»
وی گفت: «پس از آن که چند هزار تن از اعضای طالبان در طی روزهای عید فطر به شهرها آمدند، آنها حقیقت را درک کردند و این را فهمیدند که در شهر ها همه مسلمان استند، و پنج وقت نماز می خوانند.»
مصداق گفت: «آنها دیدند که تمام اصول اسلامی تطبیق می شود. آنها دریافتند که سربازان اردوی ملی افغانستان، نیروهای پولیس و دستگاه امنیت ملی همه مسلمان اند و از وطن شان حراست می کنند. بنا، آنها ترجیح دادند که دیگر در صفوف طالبان نروند.»
او گفت: «طالبان تنها از طریق مردم افغانستان می توانند به خواست های شان برسند و نه از طریق جنگ. آنها اگر می خواهند در نظام سیاسی شامل شوند باید آتشبس کنند و جنگ را متوقف نماید.»
وی گفت: «در غیر آن، مثل که در ۱۷ سال گذشته بر علاوه این که به خواست های شان نرسیدند، ده ها هزار عضو خود را در جنگ ها از دست دادند و حمایت های مردمی خود را نیز از دست دادند.»
این یک سایت خوب است.
پاسخ2 دیدگاه
این صفحه خوبی است.
پاسخ2 دیدگاه