کابل -- افغان های خسته از جنگ تقریباً ۱۷ ساله - که مدت آن از عمر بسیاری از شهروندان این کشور زیادتر است، شنبه ۱۹ جوزا بعد از آن که طالبان خبر برقراری نخستین آتش بس شان از سال ۲۰۰۱ را اعلام کردند، نفسی آسوده کشیدند -- اما همچنان نگران استند.
تصمیم توقف جنگ برای سه روز اول عید در اواخر این هفته بسیاری را در این کشور جنگزده متعجب کرد.
طالبان در یک پیام به ژورنالیستان در واتس اپ گفتند: «همه مجاهدین دستور دارند عملیات تهاجمی بر علیه قوای افغان طی سه روز اول عیر فطر متوقف کنند.»
اما این پیام افزوده است که: «اگر مجاهدین مورد حمله قرار گیرند، ما قویاً از [خود] دفاع خواهیم کرد.»
طالبان گفتند که در این دستور که به جنگجویان اش در سراسر کشور فرستاده است، [اشغالگران خارجی مستثنی شده اند.]
در پیام آمده است: «عملیات ما بر علیه آنها ادامه خواهد داشت. ما هر جا آنها را ببینیم، بر آنها حمله خواهیم کرد.»
یک سکو به سمت صلح
رئیس جمهور اشرف غنی که هفتهء قبل یک آتش بس یک جانبه را اعلام کرد، از این اقدام طالبان استقبال نمود.
رییس جمهور غنی بتاریخ ۱۷ جوزا با ارسال یک تویت نوشت که آتش بس موقت حکومت با طالبان «از ۲۷ رمضان تا پنجمین روز عیر فطر» پابرجا خواهد ماند.
وی با اشاره به سال ۱۹۹۵ که شبه نظامیان طالبان به قدرت رسیدند، در تویتر گفت: «ما خرسندیم که طالبان اعلان آتش بس ما برای عید را قبول کردند. این نخستین توقف طی ۲۳ سال است و ما از شما کمک می خواهیم تا از این پنجره ایجاد شده جهت پیش رفتن بسوی مذاکرات صلح بین افغان استفاده کنیم.»
محمد رادمنش، سخنگوی وزارت دفاع به طلوع نیوز گفت که وی امیدوار است که «این آتش بس ادامه یابد.»
تادامیچی یاماموتو، نماینده خاص سرمنشی سازمان ملل متحد در افغانستان در یک خبرنامه گفت که او امیدوار است که آتش بس ها «بحیث یک سکو» بسمت مذاکرات صلح بین حکومت افغانستان و طالبان عمل کند.
امیدها به صلح دوام دار
افغان ها با نشر پیام ها در فیسبوک، ابراز امیدواری کردند که این آتش بس بی سابقه به یک توافق صلح بلند مدت تر منجر شده بتواند.
محمد نجیب نوشت: «این یک اقدام خوب توسط حکومت و طالبان است. هر کسی که یک نفر را در این جنگ از دست داده، از این اقدام استقبال می کند.»
شاه جهان نیز نوشت: «من امیدواریم که این یک گام بسمت صلح باشد. من همچنین امیدواریم که سایر گروه های تروریستی مانند [دولت اسلامی (داعش)] آن را به مختل نکند.»
کاروان که پروفایل اش فقط یک نام دارد: «من هنوز باور کرده نمی توانم که آنها [طالبان] پیشنهاد آتشبس را پذیرفته اند. این نخستین آتش بس است که من از زمان تولد شاهد بوده ام.»
«تا آنجا که یادم می آید، همیشه جنگ، جنگ و جنگ بوده است.»
بکتاش مبارز نیز گفت که این اعلان طالبان «امید و شادی بسیار زیاد» را برای یک کشور فرسوده از چهار دهه جنگ آورده است.»
او گفت: «تصور کنید اگر یک روز بیاید که همه ۲۰ گروه تروریستی فعال در اینجا از جنگیدن دست بکشند.»
مقدمه مرگبار برای آتش بس
اما سایرین با اشاره به ده ها تن از منسوبین امنیتی افغان که چند ساعت قبل از این اعلان در حملاتی که این گروه مسؤولیت شان را بر عهده گرفته، به قتل رسیدند، نسبت به صداقت طالبان ابراز تردید کردند.
به گفتهء مسؤولین، جنگجویان با اجرای دو حمله جداگانه در ولایت های هرات (جمعه ۱۸ جوزا) و قندوز (۱۹ جوزا) حد اقل ۳۶ سرباز و پولیس را کشتند.
این گروه همچنان مسؤولیت حمله بر یک پایگاه نظامی افغانستان در ولایت قندهار در شام ۱۸ - ۱۹ جوزا را بر دوش گرفت.
پادشاه خان، قوماندان امنیه ولسوالی شاه ولی کوت به خبرگزاری فرانسه گفت که در این حمله حد اقل ۲۳ سرباز کشته و نه تن دیگر زخمی شدند.
البته آمار تلفات بلافاصله قابل تایید نبود.
هاشم اکبری نوشت: «تفاوتی ندارد که آنها قبل از آتش بس کشتار تعداد بسیار زیاد از مردم را شروع کردند.»
«آنها ده ها نفر را در یک روز در هرات و قندوز کشته اند. آنها برای جبران روزهای آتش بس شان تعداد بیشتری را نیز خواهند کشت.»
یک زن در کابل به خبرگزاری فرانسه گفت که سه روز کافی نیست و بجای آن «ما باید برای یک صلح دوام دار در سراسر کشور کوشش کنیم.»
«خسته از جنگ و خونریزی»
مردم ملکی بهای گزاف را لحاظ تلفات در نتیجه این جنگ طولانی مدت پرداخته اند.
ارقام سازمان ملل متحد نشان می دهند که بیش از ۱۰ هزار نفر از مردم ملکی در سال ۲۰۱۷ کشته یا زخمی شدند که این رقم ۹ فیصد کمتر از سال قبل از آن بود.
اما تلفات حاصل از انفجارها و حملات انتحاری با افزایش حملات طالبان و داعش در ساحات شهری، مخصوصاً در کابل، سال گذشته ۱۷ فیصد افزایش داشته است.
بعد از توقف و از سرگیری های طرح های صلح گذشته، بعضی افغان ها خواستار حل این مناقشه توسط یک قدرت قویتر شده اند.
فریدالله تلاش در فیسوبک نوشت: «خداوند خودش این آتش بس را به یک آتش بس دایمی میان طالبان و افغانستان تبدیل کند.»
«ما از جنگ و خونریزی خسته ایم.»