واشنگتن -- وزارت امور خارجه ایالات متحدهء امریکا روز یکشنبه (۲۰ جدی) گفت که نماینده خاص این کشور برای آشتی افغانستان زلمی خلیلزاد یک هیات امریکایی را در سفرش به شش کشور ازجمله افغانستان، به منظور تقویت روند صلح در این کشور، رهبری می کند.
خلیلزاد، هیات مختلط از چند اداره را از ۲۰ جدی تا ۸ دلو به هدف «آوردن تمام جناح های افغان در یک گفت و گوی بینالافغانی» رهبری خواهد کرد.
در این خبرنامه آمده است که مطابق برنامه این هیات به بلجیم، جرمنی، ترکیه، قطر، افغانستان و پاکستان خواهد برد. این خبرنامه افزود که خلیلزاد «در طول سفر با حکومت افغانستان مشوره خواهد کرد.»
'هر چه زودتر، بهتر'
خلیلزاد جمعه (۱۸ جدی) گفت که او امیدوار است تا پیش از انتخابات ریاست جمهوری در افغانستان، به یک توافقنامه صلح دست یابد.
او تاکید کرد که خروج نیروهای آمریکایی به شرایط و وضعیت بستگی دارد و در چهارچوب یک پلان زمانی خاص قرار ندارد.
خلیلزاد خطاب به حضار در انستیتوت صلح ایالات متحده در واشنگتن گفت: «از دیدگاه ما، یک فیصله صلح هرچه زودتر حاصل شود، بهتر است.»
او گفت: «من می دانم که انتخابات در راه است و می تواند دستیابی به یک توافق صلح را به طور خاص پیچیده کند. اما اگر افغانستان بتواند قبل از انتخابات به موافقتنامه صلح دست یابد، بهتر است.»
'خط سرخ'
خلیلزاد هفته گذشته یک «طرح پیشنهادی» برای توافقنامهء صلح را اعلام کرد؛ هرچند که هشدار داد که موانع بزرگ همچنان باقی خواهند ماند.
خلیلزاد روز جمعه گفت که مذاکرات بین الافغان یک «هدف کلیدی» برای ایالات متحده است. وی افزود که طالبان و حکومت افغانستان «باید بر سر یک میز نشسته و با یکدیگر به توافق برسند.»
بر علاوه، طالبان وعده داده اند که به افراط گرایان خارجی پناه ندهند، اما تحلیلگران می گویند که آنها قابل اعتماد نیستند و حتی در حال حاضر نیز به مخفی کردن چنین جنگجویان کمک می کنند.
خلیلزاد بارها تاکید کرد که ایالات متحده افغانستان را بدون مکانیزم اعمال قانون ترک نخواهد کرد تا اطمینان حاصل کند که افغانستان به یک پناهگاه امن برای تروریست ها تبدیل نمی شود.
او گفت: «چشم انداز ما در دراز مدت برای افغانستان کاملاً مستقل است. اگر آنها تصمیم بگیرند که نمی خواهند نیروهای خارجی داشته باشند، ما نیز نمی خواهیم در جایی بمانیم که ما را نمی خواهند - البته تا وقتی که امنیت ملی ما از سوی افغانستان تهدید نشود.»
او گفت: «این یک خط سرخ است.»
حقوق زنان باید 'مورد احترام قرار گیرد'
خلیلزاد در چند ماه اخیر چندین بار با مقامات طالبان در دوحه پایتخت قطر و جایی که رهبران این گروه دارای یک دفتر استند، ملاقات کرد.
طالبان به او گفتند که آنها متوجه شده اند افغانستان با زمانی که آنها در سال ۲۰۰۱ ظهور کردند، متفاوت است -- زمانی که اسلامگرایان تندرو، زنان را تحت فشار گذاشتند، دختران را از مکتب محروم کردند و بنا بر خلیلزاد، هر گونه آزادی را از بین برده بودند.
خلیلزاد گفت: «آنها درک می کنند که نمی توانند به عقب و به چگونگی انجام کارها در گذشته برگردند.»
او گفت: «ما به سخنان هیچ یک از طرف های اصلی اعتماد نداریم.» او افزود که آزادی مطبوعات وحقوق زنان «باید مورد احترام قرار بگیرد.»
او گفت: «تا زمانی که بر سر همه چیز توافق نشود مانند آن است که هیچ توافقی صورت نگرفته است.»