امنیت

موگادیشو با عقب‌ نشینی الشباب به زندگی روزمره باز میگردد

نویسنده: عمران

افسران نیروهای امنیتی سومالیا در یک محل تلاشی در حومۀ موگادیشو، به تاریخ ۱۰ نویمبر ۲۰۲۵، وسایط نقلیه و مسافران را تلاشی می‌ کنند. موگادیشو از خاکستر دهه‌ ها جنگ سر برمی‌ آورد. [تونی کارومبا / خبرگزاری فرانسه – AFP]

افسران نیروهای امنیتی سومالیا در یک محل تلاشی در حومۀ موگادیشو، به تاریخ ۱۰ نویمبر ۲۰۲۵، وسایط نقلیه و مسافران را تلاشی می‌ کنند. موگادیشو از خاکستر دهه‌ ها جنگ سر برمی‌ آورد. [تونی کارومبا / خبرگزاری فرانسه – AFP]

سال‌ها موگادیشو، پایتخت سومالیا، شاهد حملات تروریستی و ترورهایی بود که توسط گروه الشباب وابسته به القاعده انجام میشد.

اما تلاشهای اخیر برای مهار تهدید های این گروه، مقداری از امنیت را بازگردانده و به باشندگان شهر اجازه داده است تا زندگی عادی را از سر بگیرند.

هرچند این تهدید به‌ گونه کامل از میان نرفته، اما روال‌های روزانه به‌ تدریج و در شرایطی بهبود‌یافته دوباره برقرار شده‌ اند.

تلاشی های امنیتی که توسط نیروهای سومالیایی در محل های ورودی‌ شهر و مناطق مرکزی اداره می‌ شوند، همچنان یاد آور آشکار خطراتی هستند که هنوز پابرجاست.

در عین حال، این تدابیر در جلوگیری از حملات و حفظ آرامش نسبی مؤثر واقع شده‌ اند.

یکی ازتازه‌ ترین عملیات‌ مرگبار الشباب دراوایل ماه اکتوبر امسال رخ داد؛ زمانی که این گروه به یک زندان در نزدیکی قصر ریاست‌ جمهوری در موگادیشو حمله کرد.

این حملۀ پیچیده توسط نیروهای امنیتی سومالیا خنثا شد و تمامی مهاجمان کشته شدند.

در ماه‌ های اخیر، اقدامات سختگیرانه امنیتی زمینه را برای بازگشایی شهر به فعالیت‌های روزمره فراهم کرده است.

بازارها، سرکها و محل های کار شلوغ تر شده‌ اند و بازگشت مردم به روال عادی زندگی، نشان‌ دهندۀ اعتماد محتاطانه به بهبود وضعیت امنیتی است.

تغییر موازنۀ قدرت

دستاوردهای امنیتی در موگادیشو همزمان با فشارهای نظامیپیوسته بر الشباب به دست آمده است..

این گروه در سال جاری به‌ طور گسترده سرکوب شده و حملات هوایی ایالات متحدهدر اوایل سال، مواضع، مخفیگاه‌ها و مسیرهای لوژستیکی آن را نابود کرده است.

تحلیل‌ گران می‌ گویند این فشارها الشباب را بطور چشگیر تضعیف کرده و توانایی شا برای انجام حملات پیچیده، نسبت به گذشته، به شدت کاهش یافته است.

به گفتۀ وکیل احمد وفا، تحلیلگر مسایل سیاسی در هرات، سرکوب القاعده آغاز مرحلۀ تازه‌ ای برای موگادیشو را رقم میزند.

او گفت، «هرجا که القاعده رفته، مرگ و ویرانی با خود آورده است.»

وی افزود، «سالها سرکها و پیاده‌ روهای موگادیشو با خون افراد بیگناهی که در حملات تروریستی الشباب کشته شدند، رنگین بود.»

وفا همچنان گفت، «هرچند الشباب تلاش کرد موگادیشو را به زانو درآورد، اما تسلط نیروهای امنیتی دولت مرکزی بر شهر، شکستی جبران‌ ناپذیر برای القاعده به شمار می‌ رود.»

پیشرفت بدون ترور

با کاهش تهدیدهای الشباب، باشندگان موگادیشو کار و تجارت خود را از سر گرفته و روند توسعۀ شهری و اجتماعی دوباره به حرکت افتاده است.

ترس و اضطرابی که با خشونت‌ های وابسته به القاعده گره خورده بود، کاهش یافته و زندگی روزمره با ثبات بیشتری جریان یافته است.

تشبثها آزادانه‌ تر فعالیت میکنند و فعالیتهای اقتصادی بدون حضور یا تهدید این گروه در حال گسترش است.

فرید احمد صدیق، استاد پوهنتون در کابل گفت، سالها جنگ و ترور اقتصاد سومالیا را تضعیف کرد و بسیاری را به فقر کشاند.

او گفت، «بدون الشباب، موگادیشو پیشرفت خواهد کرد و با رشد فعالیت‌های تجاری محلی، فقر کاهش می‌ یابد.»

صدیق افزود، «وضعیت کنونی موگادیشو نشان می‌ دهد که زندگی بدون القاعده چگونه می‌تواند پیشرفت، آرامش و ثبات را به همراه داشته باشد.»

آیا شما این مقاله را می پسندید؟

5 دیدگاه

شیوه نامۀ بیان دیدگاه ها * نشان دهندۀ فیلد اجباری است 1500 / 1500

فداکاری برای و گذشتن از جان حس استقلال و مسؤلیت پذیری در شغل را نشان می‌دهد ما باید متعهد به وظیفه خود باشیم

پاسخ

درست است

پاسخ

خوب است

پاسخ

نظری من موافق است باشما

پاسخ

خیلی عالی و نیک

پاسخ