کابل -- مسئولین و تحلیلگران می گویند که در حالی که هم مردم افغانستان هم طالبان از این جنگ بی انتها خسته شده اند، تعداد فزاینده ای از طالبان از جنگ با دولت افغانستان دست کشیده و خواستار ملحض شدن به پروسه صلح می باشند.
محمداسماعیل قاسمیار، مشاور شورای عالی صلح افغانستان (اچ پی سی)، گفت جنگ که چندین نسل ادامه داشته سبب خستگی مردم شده است.
آقای قاسمیار به سلام تایمز گفت: «این تنها مردم عادی نیستند که از جنگ خسته شده اند، بلکه طالبان هم از ... خسته شده و علاقمند استند به پروسه صلح ملحق شوند.»
وی گفت: «در سال روان گروپ های متعددی از طالبان به پروسه صلح ملحق شده اند و این پروسه به شیوه خوب پیش رفته است.»
جنبش ضد جنگ، تعدادی از پروفیسوران دانشگاه، نمایندگان پارلمان، و فعالان جامعه مدنی در 18 جدی در کابل گرد هم آمدند و پروسه صلح، به شمول فرصت ها و چلنج های صلح دوامدار، را به بحث گرفتند.
پروفیسور فیض محمد زلاند از کابل، که از رهبران جنبش ضد جنگ است، در این یک نشست گفت که در این اواخر با تعدادی از رهبران طالبان در قطر ملاقات کرده و به تغییر موضع گیری طالبان پی برده است.
وی گفت: «قبلا طالبان خروج کامل نیروهای خارجی را به حیث پیش شرط مذاکرات صلح مطرح می کردند، اما حالا طالبان از این خواسته شان صرف نظر کرده و بدون هیچ قید و شرط حاضر به مذاکره استند.»
موانع صلح
قاسمیار پیشبینی کرد که با بلند رفتن درک احزاب مخالف دولت از وضعیت جاری شمار بیشتر طالبان ترغیب می شوند که دست از جنگ بکشند.
وی همچنان به تفاهم نامه صلح بین دولت افغانستان و حزب اسلامی افغانستان (اچ آی اِی) که در ماه سنبله قبل حاصل شد اشاره کرد.
وی گفت: «پس از امضای یک تفاهم نامه صلح تعداد زیادتری از طالبان علاقمند شده اند تا به پروسه صلح ملحق شوند.»
حزب اسلامی افغانستان به رهبری گلبدین حکمتیار به تاریخ 7 میزان به همراه اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان معاهده صلح را امضا کرد و جنگ تقریبا 14 ساله این حزب با دولت افغانستان را خاتمه داد.
حکمتیار در آن زمان گروپ های شبه نظامی دیگر را هم تشویق کرد تا به پروسه صلح ملحق شوند.
طی چند ماه گذشته ده ها شبه نظامی طالبان خشونت را کنار گذاشته، خود را تسلیم کرده، و به پروسه صلح ملحق شدند.
در تازه ترین مورد دو گروپ طالبان، به شمول گروپ قاری محراب الدین رهبر طالبان در ولسوالی یمگان، در تاریخ 15 قوس در ولایت بدخشان تسلیم شدند.
قاری گفت که وی 11 سال قبل در پاکستان تعلیمات دینی و نظامی را فراگرفته و برای مدت هفت سال در بدخشان می جنگید.
به گزارش طلوع نیوز وی با ابراز ندامت از اعمالش، به شمول رل او در قتل عام اسرای عضو قوای امنیتی، قول داد که با طالبان مبارزه کند.
مسئولین محلی به سلام تایمز گفتند که بیست عضو گروپ قاری همراه او تسلیم شدند و یک گروپ 11 نفره دیگر طالبان هم در ولسودالی شهدا تسلیم شدند.
تسلیم شدن صدها نفر از اعضای طالبان
به گزارش طلوع نیوز، احمد فیصل بیگزاد، والی این ولایت، گفت: «طی سه ماه گذشته صد ها تن از افراد مسلح طالبان در بدخشان به پروسه صلح ملحق شده اند.»
مولوی انعام الله، یکی دیگر از مقامات عالیرتبه طالبان، که خود را به حیث رئیس سازمان حج طالبان معرفی کرد هم در میان تسلیم شدگان بود.
به گزارش طلوع نیوز، وی گفت: «من در جنگ های طالبان شرکت کردم و من دیدم که فکر پیروان من تغییر کرده است و آنها خلاف اسلام کار میکنند؛ پس ما باز با دولت یکجا شدیم.»
نظرمحمد مطمحن، یکی از اعضای سابق طالبان، گفت که کوشش های مردمی برای کسب صلح دلگرم کننده استند.
وی به سلام تایمز گفت: «مگر برای دستیابی به صلح ما به کوشش های زیادتری از دولت افغانستان و همچنان از طالبان ضرورت داریم.»