هرات -- مقامات روز دوشنبه به تاریخ ۶ جوزا گفت منار جام که گنجینه تاریخی مورد احترام افغانها است بعد از آن از خطر نجات یافت که صدها کارکنان آب های سیلاب را که این منار قرن ۱۲ میلادی را می ساید منحرف ساخت.
باران های سیلابی هفته گذشته آب سیلاب را به دره تنگ خانه منار که یک ساحه میراث فرهنگی جهانی یونسکو واقع در بخش دور دست ولایت غور است فرستاد.
صحنه ویدیو جریان رنگ قهوه ای آب را نشان میدهد که با بنیاد این منار خشتی که در ۱۱۹۰ اعمار شده تصادم می کند. برج متذکره اثر مهم این ساحه باستانی می باشد.
حکومت افغانستان یک تعداد کارگران را استخدام کرد که برای سه روز کارکنند تا مسیر آب را از منار که در ساحه تحت کنترول طالبان است تغییر دهند.
عبدالحی خطیبی سخنگوی والی غور به ای اف پی گفت، «جریان آب منحرف شده است و سیلاب در حدود ۱۵ متر(۵۰ فت) تحکیمات اطراف دیوار منار را تخریب کرده است.»
فخرالدین آریاپور رئیس اطلاعات و فرهنگ ولایت غور گفت به یک تیم متخصص بصورت عاجل نیاز است تا اساس منار را پاک کاری نمایند و دیوارهای استنادی را اعمار کنند.
او به ای اف پی گفت، «اکنون برای او خطر وجود ندارد اما اگر دوباره باران و سیلاب بیاید منار آسیب می بیند.»
طالبان حملات مرگبار را در ساحه به راه انداخته اند
مقامات روز چهارشنبه به تاریخ ۸8 جوزا گفت، دسترسی به محل بعد از آن قطع شد که طالبان روز دوشنبه چندین پوسته های امنیتی را که از منار محافظت می کردند مورد حمله قراردادند و در نتیجه ۱۸ تن از منسوبین کشته شدند.
سید ضیاء حسینی معاون قوماندانی امنیه غور به ای اف پی گفت، «طالبان پوسته های اطراف منار را تسخیر کرده اند. ما مجبور بودیم که عقب نشینی کنیم زیرا جنگ منار را بیشتر آسیب میرساند.»
عبدالحی خطیبی سخنگوی والی گفت، ۱۵ عضو ملیشه طرفدار حکومت و سه تن پولیس کشته شدند.
فخرالدین آریاپور رئیس اطلاعات و فرهنگ ولایت غور به ای اف پی گفت، «طالبان شبکه های مخابراتی و دسترسی به ساحه را مسدود کرده اند.»
او گفت، «کار پاک کاری [از سیلاب] متوقف شده است و ما نمی دانیم که انجا چه واقع شده است.»
بقایای امپراطوری به شکل منار
منار جام با ارتفاع ۶۵ متر دومین بلندترین منار جهان که از خشت ساخته شده می باشد.
منار در قسمت مرزی میان ولایات غور و هرات که قلب امپراطوری سابق غوریان که بر افغانستان و قسمت های هند در قرن های ۱۲ و ۱۳ تسلط داشت، موقعیت دارد.
در سال ۱۳۸۱ این منار و بقایای باستانی آن اولین ساحه افغانستان بود که در فهرست میراث های جهانی یونسکو افزوده شد.
یونسکو گفت که قادر نبوده تا به منار دسترسی پیدا کند.
یونسکو دریک اعلامیه گفت، «به مجردیکه شرایط اجازه دهد یک ماموریت منظم خواهد شد تا مخصصین به شکل درست وضعیت منار را ارزیابی کنند.»
این منار که قاعده آن به شکل هشت ضلعی ساخته شده در داخل آن دو زینه ساخته شده و بطور دقیق مزین شده است.
میراث فرهنگی افغانستان چندین دهه می شود که با غفلت آفاتی، اداره غلط، چور و تخریب عمدی بدست طالبان روبرو شده است.
عبدالله عبدالله رئیس اجرایه افغاستان در جلسه کابینه گفت حکومت باید اقدامات جدی را بخاطر جلوگیری از تهدیدات آینده منار روی دست گیرد.