اسلام آباد -- به نظر می رسد افغانستان و پاکستان مشارکت های شان برای یافتن یک راه حل سیاسی جهت جنگ ۱۷ ساله افغانستان با طالبان و همزمان تقلیل تنش های بین دو کشور، تقویت کرده اند.
فرستاده مخصوص جدید اشرف غنی برای امور منطقوی و صلح محمد عمر داوودزی، ریاست یک هیات چهار نفره به پاکستان بتاریخ ۱۸ تا ۲۱ جدی را بر عهده داشت.
این هیات شامل عاطف مشعل، سفیر تازه منصوب شده افغانستان در پاکستان، و اعضای شورای عالی صلح بود.
طی این دیدار چهار روزه هیات همراه داوودزی به مذاکره با شاه محمود قریشی وزیر خارجه پاکستان، و سایر مقامات مذهبی و سیاسی متنفذ پرداخت.
بنا بر اینترنشنال نیوز، که یک روزنامه لسان انگلیسی در پاکستان است، قریشی به هیات بازدیدکننده گفت: «صلح و ثبات در افغانستان به نفع منافع ملی پاکستان است و برای انکشاف و رونق اقتصادی منطقه ضروری است.»
داوودزی که در ماه قوس بسمت خود بحیث فرستاده ویژه تعیین شد، ریاست منشیخانه شورای عالی صللح را بر عهده دارد. او پیش از این دو بار بحیث رئیس کارکنان دفتر حامد کرزی، رئیس جمهور سابق افغانستان، و وزیر داخله و نیز سفیر افغانستان در پاکستان و ایران خدمت کرده است.
انتظار می رود که داوودزی همزمان با افزایش کوشش های افغانستان برای دستیابی به صلح از کشورهای دیگر منطقه بازدید کند.
۲۰۱۹: سال صلح برای افغانستان
ناظرین می گویند که بازدید داوودزی به واقع اذعان اهمیت پاکستان در یافتن یک راه حل مذاکره شده برای مناقشه میان حکومت افغانستان و طالبان می باشد.
داوودزی گفت که حکومت غیرنظامی و نهادهای امنیتی پاکستان در زمینه برقراری صلح در افغانستان که زمینه مناسبی را برای برگزاری مذاکرات صلح فراهم می کند، هم نظر استند.
او بتاریخ ۱۹ جدی در یک مصاحبه در اسلام آباد به بخش اردوی بیبیسی گفت: «رفتار پاکستان با همسایه غربی اش در رابطه با وضعیت کنونی تغییر کرده است. اکنون شواهد بسیار موجود است که پاکستان نقشی مثبت را در مذاکرات صلح افغانستان ایفا می کند.»
داوودزی بتاریخ ۱۹ جدی به آسوشییتدپرس گفت: «ما سال ۲۰۱۹ را سال صلح برای افغانستان می نامیم.»
بصیر احمد هوتک، یک ژورنالیست باشنده کابل، گفت که زمان هیات افغانستان از پاکستان نیز اهمیت دارد.
او به پاکستان فوروارد گفت: «این هیات تحت ریاست داوودزی در زمانی از پاکستان بازدید می کند که زلمی خلیلزاد، فرستاده مخصوص ایالات متحده، دور جدیدی از سفرهای خود به کشورهای منطقه را در چوکات ماموریت اش آغاز کرده است.»
بنا بر این خبرنامه نشر شده توسط وزارت خارجه ایالات متحده، خلیلزاد ریاست یک هیات بین سازمانی در بازدید از هند، چین، افغانستان، و پاکستان از ۱۸ تا ۳۱ جدی را بر عهده دارد.
هوتک گفت که این امتحان بزرگ برای داوودزی است که کوشش های او در ایجاد هماهنگی میان کشورهای منطقه را ثابت می کند.
اهداف مشترک
داوودزی بر علاوه ملاقات با مقامات ارشد حکومت پاکستان، مسائل مربوط به صلح را با رهبران متنفذ احزاب سیاسی و مذهبی پاکستان، که نقش مهم را در شکل دادن به پالیسی های داخلی و خارجی پاکستان ایفا می کنند، انجام داده است.
بنا بر یک خبرنامه نشر شده بتاریخ ۱۸ جدی توسط دفتر امور خارجه پاکستان داوودزی در ملاقات اش با قریشی ضمن انتقال پیام غنی «تمایل شدید افغانستان به مشارکت نزدیک با پاکستان در همه عرصه های مربوط به منافع مشترک را ابراز داشت.»
این هیات موضوعات مربوط به کوشش های صلح منطقوی را با رهبران احزاب سیاسی مختار بشمول اسفندیار والی رهبر حزب ملی عوامی، آفتاب احمد خان شیرپا رئیس حزب وطن قوامی، سراج الحق رئیس جماعت اسلامی پاکستان، مولانا فضل الرحمان رئیس جماعت علمای اسلام (فضل)، گفتگو کرد.
شیرپا با تقدیر از سفر داوودزی گفت که حزب وی نقش خود را در آوردن صلح به افغانستان ایفا خواهد کرد.
او به پاکستان فوروارد گفت: «هر دو، پاکستان و افغانستان، شدیدا از تروریسم و ستیزه جویی آسیب دیده اند و به همین خاطر آنها اهمیت صلح در منطقه را درک می کنند.»
شیرپا گفت که احزاب سیاسی پاکستان در ارتباط با پروسه ایجاد صلح در افغانستان متفق استند و می خواهند شاهد موفقیت آن باشند. وی افزود که مذاکرات صلح بدون اشتراک حکومت افغانستان بی ثمر خواهد بود.
حنیفالرحمان، یک ژورنالیست باشنده اسلام آباد گفت که ملاقات های این هیات با بخش بزرگی از رهبران پاکستانی نشان می دهد که افغانستان رویکرد جامه ای را در قبال پروسه صلح اتخاذ کرده است.
او به پاکستان فوروارد گفت: «این علامتی خوبی است. این به همه اعتماد و حس تعلق و مالکیت می دهد.»
سیاستمداران ملکی پاکستان در این معضل کدام نقش را ایفا کرده نمی تواند. زیرا بازی تماما در دست اردو و استخبارات پاکستان است. چهار دهه است که اردو و استخبارات پاکستان مصروف تعلیم جنگجویان علیه افغانستان بوده اند، به جای این که اهداف ستراتیژیک شان را بحیث یک کشور متمدن از طریق رقابت اقتصادی دنبال کنند، آن را با کشتن انسان ها دنبال کرده اند.
پاسخ1 دیدگاه