کابل -- به گفته تحلیلگران نظامی و امنیتی، شاخه خراسان داعش با کاهش قابل توجهی در توانایی خود برای جذب اعضای جدید مواجه است، زیرا حضور آنلاین آن کاهش یافته است.
شورای امنیت سازمان ملل متحد در ماه اسد سال ۱۴۰۲ خورشیدی تخمین زد که شاخهء خراسان داعش بین ۴۰۰۰ و ۶۰۰۰ جنگجو و اعضای خانواده در افغانستان دارد.
با تزلزل فعالیت های عملیاتی خود، سازمان تروریستی کاهش قابل توجهی در نفوذ خود را تجربه می کند.
حمزه بلوچ، تحلیلگر امور نظامی مستقر در نیمروز، به سلام تایمز گفت،«انترنت و رسانه های اجتماعی ابزار اصلی شاخهء خراسان داعش برای فریب دادن به جوانان بوده اند، اما اقدامات وحشیانه این گروه باعث دلسردی نیروهای احتمالی شده است. حملات آنها نشان می دهد که آنها به هیچ ارزش اخلاقی یا مذهبی پایبند نیستند.»
شاخهء خراسان داعش در ماههای اخیر تلاش کرده است با برعهده گرفتن مسئولیت حملات یک نفری حملاتی که مستقل و بدون ارتباط قبلی با این گروه انجام می شود، اهمیت خود را حفظ کند.
تحلیلگران پیشنهاد میکنند که این ادعاها تلاشی برای طرح توهم قدرت و مرتبط بودن در مواجهه با کاهش پشتیبانی و شکستهای عملیاتی است.
بلوچ گفت، شاخهء خراسان داعش اعتبار خود را در میان حامیان خود از دست داده است و تعداد بسیار کمی مایل به پیوستن به این گروه تروریستی هستند.
او افزود، «اگرچه جذب نیرو از طریق رسانههای اجتماعی و پلاتفورم های آنلاین برای شاخهء خراسان داعش بهطور فزایندهای دشوار شده است، اما خطر استخدام جوانان بیکار و تحصیل نکرده در افغانستان و پاکستان هنوز وجود دارد،»
مشکلات رو به افزایش
تلاشهای عضوگیری این گروه به دلیل عملیاتهای موفقیتآمیز ضد تروریسم در اروپا و ایالات متحده، که منجر به حملات خنثیشده و دستگیریهای متعدد در طول سال گذشته شد، بیشتر با مشکل مواجه شده است.
به گفته عبدالصبور نیکمل، تحلیلگر امور سیاسی مستقر در نیمروز، چنین فشارهای بین المللی مانع از جذب نیروهای احتمالی شده و آرزوهای شاخهء خراسان داعش در غرب را خنثی کرده است.
او به سلام تایمز گفت، «تنها در سال جاری، در حالی که شاخهء خراسان داعش در انجام حملات در روسیه و ایران موفق بود، بسیاری از توطئه های آن در کشورهای دیگر خنثی شد. این ناکامیها مانع از دستیابی گروه به اهدافش شده و اعتبار آن را در میان حامیان کاهش داده است.»
نیکمل گفت، شاخهء خراسان داعش در جذب اعضای جدید و انجام عملیات تروریستی با چالش های اساسی مواجه است.
وی گفت، «برخی از حامیان داعش در خارج از افغانستان و پاکستان از ترس شناسایی و مجازات از هرگونه وابستگی به این گروه اجتناب می ورزند. بسیاری دیگر جرات تماس با اعضای شاخهء خراسان داعش یا تبلیغ این گروه در رسانه های اجتماعی را ندارند.»
یک گزارش ماه سنبله توسط افغان ویتنس و مرکز استحکام معلومات مستقر در بریتانیا نشان داد که شاخهء خراسان داعش باوجود کاهش مؤثریت آن به تلاشهای خود برای تقویت فعالیتهای تروریستی خود در رسانههای اجتماعی به زبانهای مختلف از جمله عربی، انگلیسی، پشتو، فارسی، روسی، تاجکی، ترکی، اردو و ازبکی ادامه میدهد.