کابل -- بر اساس گزارشی که از سوی تیم نظارتی و پشتیبانی تحلیلی سازمان ملل متحد ترتیب داده شده است، شاخهء خراسان داعش به یک تهدید مهم برای افغانستان، منطقه و فراتر از آن تبدیل شده است.
در گزارش ۱۸ سرطان آمده است، اگرچه نیروهای امنیتی افغان بیش از ۱۰۰ عملیات علیه گروه های وابسته به شاخهء خراسان داعش در سال های ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ انجام دادند، اما این گروه فعالیت های خود را برای گسترش قلمرو خود افزایش داده است.
در ادامه این گزارش آمده است، «هرچه مقامات حاکم بیشتر ادعا می کنند که تروریستهای خارجی از خاک این کشور برای تهدید سایر کشورهای عضو استفاده نمیکنند، اما شاخهء خراسان داعش مصممتر است تا با پیشبرد مفهوم «خراسان وسیعتر»، آنرا غلط ثابت کند،»
به گفته این سازمان، شاخهء خراسان داعش جذب اعضای جدید را در شمال افغانستان افزایش داده است.
در این گزارش آمده است، «شاخهء خراسان داعش در مناطق شمالی افغانستان تقویت شده است و جذب نیرو در جوامع تاجیک و ازبک را افزایش داده و اسلحه و مواد منفجره را در مناطق دورافتاده کوهستانی ذخیره کرده است،»
شاخهء خراسان داعش با بهرهبرداری از درگیریها بین شماری از گروههای افراطی و تروریستی مستقر در افغانستان، افراد خود را جذب میکند و در تعدادی از وزارتخانههای امنیتی افغانستان نفوذ کرده است.
به گفته این سازمان، شاخهء خراسان داعش از مناطق مرکزی خود در ولایتهای کنر و ننگرهار متفرق شده است و یک گروه به بدخشان و برخی دیگر به ولایتهای هرات و نیمروز رفتهاند.
یک استراتیژی پیچیده
بر اساس گزارش سازمان ملل، شاخهء خراسان داعش از افغان ها برای حملات در پاکستان، پاکستانی ها در افغانستان و تاجیک ها در ایران و روسیه استفاده کرده است.
روزنامه دان پاکستان گزارش داد که این تاکتیک باعث ایجاد بی اعتمادی در میان افغانستان، پاکستان و تاجیکستان شده استو هر کشور دیگری را به حمایت از شاخهء خراسان داعش متهم می کند.
محمد حلیم ذهین، دگروال متقاعده اردوی افغان در هرات گفت که شاخهء خراسان داعش نه تنها برای افغانستان بلکه برای کل جهان تهدید است.
او به سلام تایمز گفت، «امسال شاهد حملات مرگبار داعش در روسیه، ایران و افغانستان بودیم. این نشان می دهد که شاخهء خراسان داعش یک تهدید مشترک برای منطقه و کل جهان است،»
او گفت، «داعش به جلب و جذب مخفیانه و تقویت توانایی های نظامی خود ادامه می دهد. داعش در چندین ولایات حضور پیدا کرده و بسیار قوی تر از قبل شده است.»
نگرانی جوانان افغان در مورد فعالیت های این گروه افزایش می یابد.
فیروز احمد واحدی، ۲۳ ساله، یک محصل پوهنتون در ولایت هرات، گفت، «داعش چندین تن از اقربای ما را در ولسوالی گذره کشت و بعد از آن رویداد ما در ترس زندگی می کنیم،»
او به سلام تایمز گفت، «چند ماه است که برای نماز به مسجد نمی روم زیرا می ترسم که داعش به مسجد ما حمله خواهد کرد،»
وی افزود، «قبلا امیدوار بودیم که داعش از کشور ریشه کن شود، اما برعکس، فعالیت های این گروه افزایش یافته است. من از حضور داعش در هرات بسیار می ترسم.»