تروریسم

با افزایش حضور منطقه ای شاخهء خراسان داعش، امنیت آسیای میانه با خطر مواجه شده است

گزارش از محمدقاسم

تصویری که به ادعای شاخهء خراسان داعش به تاریخ ۲۹ حمل ۱۴۰۱ خورشیدی در ازبکستان گرفته شده است، یکی از اعضای گروه تروریستی را در کنار گلوله های توپخانه نشان می دهد. [آرشیف]

تصویری که به ادعای شاخهء خراسان داعش به تاریخ ۲۹ حمل ۱۴۰۱ خورشیدی در ازبکستان گرفته شده است، یکی از اعضای گروه تروریستی را در کنار گلوله های توپخانه نشان می دهد. [آرشیف]

کابل -- تحلیلگران و مقامات نظامی سابق افغان هشدار می دهند که شاخهء خراسان داعش در حال افزایش تلاش های جذب نیرو در کشورهای همسایه با هدف گسترش نفوذ خود در سراسر آسیای مرکزی است.

آنها گفتند، این گروه در ازبکستان، تاجکستان، ایران و پاکستان به عنوان بخشی از یک استراتیژی گسترده تر برای بی ثبات کردن منطقه استخدام می کند.

دگروال رفیع الله محمدی، افسر سابق ارتش افغانستان که اکنون در اتریش زندگی می کند، گفت که شاخهء خراسان داعش عملیات خود را در مناطق شمالی، شرقی و غربی افغانستان و همچنین مناطق مرزی کشورهای همسایه گسترش داده است.

محمدی که پیش از این ریاست یک واحد استخباراتی در اداره امنیت ملی افغانستان (ان دی اس) را بر عهده داشت، گفت که هدف داعش افزایش بی ثباتی منطقه ای است.

او به سلام تایمز گفت، «هدف آنها استفاده از این نیروها برای ایفای نقش بزرگتر در تضعیف امنیت کشورهای همسایه، به ویژه در آسیای میانه است،»

به گفته محمدی، تعداد اتباع تاجکستان، ازبکستان و پاکستان در شاخهء خراسان داعش افزایش یافته است و شاخهء خراسان داعش این افراد را در مرزهای کشورهای متبوع خود مستقر کرده است.

او گفت، شاخهء خراسان داعش به طور ويژه به دنبال شورشیان پاکستانی بیشتری است و به این دلیل اعضای ناراضی تحریک طالبان پاکستان (تی تی پی) را مورد هدف قرار می دهد.

این گروه تلاش های خود را برای استخدام در میان تعداد فزاینده مهاجران غیرقانونی در ایران که درآمد پایدار ندارند، افزایش داده است.

محمدی گفت، «شاخهء خراسان داعش از مشکلات اقتصادی و آسیب پذیری مهاجرین افغان در ایران با استخدام برخی از آنها سوء استفاده کرده است. حملات تروریستی اخیر در کرمان و شیراز ایران که توسط شاخهء خراسان داعش انجام شد این نگرانی ها را تشدید کرده است.»

تهدیدات رو به رشد

محمد عمر شریفی، تحلیلگر امور سیاسی افغان مستقر در انقره مرکز ترکیه، گفت، «هسته داعش از جنگجویان خارجی تشکیل شده است. آنها افرادی هستند که از گروه های [جنگجوی] دیگر ناراض شده و با داعش بیعت کرده اند.»

او به سلام تایمز گفت، «رهبری داعش به جستجوی جنگجویان ناراضی ازبک ادامه می دهد و از طریق حضور آنها، قصد دارد فعالیت های داعش را به آسیای مرکزی گسترش دهد».‌ وی افزود که نزدیک به ۲۰۰۰ جنگجویان ازبک با شاخهء خراسان داعش یکجا شده اند.

افغان ها نگران این هستند که افغانستان به دلیل خلای سیاسی در این کشور به محل تمرین گروه های تروریستی تبدیل شده است.

عبدالرقیب اسلامی، ۳۷ ساله، باشنده شهر مزارشریف، گفت که استخدام افغان ها و اتباع خارجی توسط داعش بیش از هر زمان دیگری باعث نگرانی مردم افغانستان شده است.

او به سلام تایمز گفت، «حکومت کابل باید شبکه های برنامه ریزی و تدارکات لوجستیکی شاخهء خراسان داعش را که در نقاط مختلف پخش شده و منجر به حملات پیچیده و با سویه بالا می شود، شناسایی و از بین ببرد،»

اسلامی خاطرنشان کرد، «داعش اجندای خارجی دارد و اگر این گروه قدرت بیشتری پیدا کند، منطقه را با خطر بیشتری مواجه خواهد کرد.»

آیا شما این مقاله را می پسندید؟

2 دیدگاه

شیوه نامۀ بیان دیدگاه ها * نشان دهندۀ فیلد اجباری است 1500 / 1500

کشورهای عضو بریکس می‌خواهند یک سیستم حل و فصل معاملات تجارتی بین المللی را بر مبنای اسعار دیجیتال بانک‌های مرکزی خود بنام بریج mBridge ایجاد کنند. علاوه بر آن: کشورهای بریکس می‌خواهند یک کارت اعتباری بنام BRICS PAY ایجاد کنند که اشخاص و موسسات از آن برای خرید روزانه اشیا و خدمات در تمام کشور های عضو استفاده کنند. کشورهای بریکس می‌خواهند یک مرکز تبادله مواد ارتزاقی، موادخام زراعتی و معدنی ایجاد کنند تا از تعیین قیمت‌های مواد توسط بازارهای غربی بی نیاز گردند. کشورهای بریکس می‌خواهند یک سیستم بیمه بین‌المللی برای بیمه خدمات ترانسپورت تجارتی کشورهای خود ایجاد کنند. کشورهای برکس بانک جدید انکشاف New Development Bank را که شانگهای مرکزیت دارد برای تمویل پروژه های زیربنایی اقتصاد ممالک گلوبل سواث یا نیمقارهٔ جنوبی ایجاد کرده اند. بدین طریق با ایجاد این زیربنا ها امریکا و کشورهای اروپایی قادر نخواهند بود ذخایر اسعاری ممالکی را که با سیاستهای آنها موافق نیستند منجمد نموده غضب نمایند و یا بالای معاملات تجارتی تعذیرات وضع کنند. آیا می دانید این همه زیربناها در کجا واقع خواهد بود؟ در چین و یا هم در برازیل و یا هم در روسیه. آیا می دانید که چین در کجا است؟ فقط چند کوه دور تر و در ۳۰۰ کیلومتری از مرکز بدخشان، افغانستان اما او مانند یک همسایه است که به چشم کور باشد به ګوش کر باشد و پای لنګ. این کشور در طول ۴۵ سال در زمان اشغال اتحاد شوروی به ما کمک نه کرد، در زمان جنګ های داخلی سعی میانجیګری نکرد، در دوره بیست ساله جمهوریت به جای آنکه در تقویت سیستم دموکراتیک کمک کند، از طریق و بدست ادارات پاکستانی بم های تانک شکن را به جنگجویان ارسال می کرد تا در نهایت توانست معدن های افغانستان را بدست ب

پاسخ

داعش محض یک ادعا است. در حقیقت این ګروه بیش از جال های اداره های استخباراتی پاکستان، ایران و سعودی چیزی دیګری نیست. اما چیزی که خیلی مهم است و نسبت به داعش هم مضر و خطرناک است او وسعت روز به روز چین است. من چین و سیاست های چین را بخاطر آن نکوهش می کنم که از یک طرف این مملکت در طول جنگهای خارجی و داخلی افغانستان تا به حال با کشور ما تقریبا هیچ کمک مالی ای نکرده است و از طرف دیگر می خواهد ما و کشورهای منطقه را در یک سیاه چال مالی خود باندازد که در آن صورت خارج شدن از آن ناممکن خواهد بود. آیا شما می فهمید که، کشورهای عضو بریکس (در حقیقت چین) در حال ایجاد زیربناهای یک سیستم مالی بین المللی بریکس هستند تا تجارت خارجی آنها از گزند امریکا و کشورهای اروپا مصؤن باشد. برای این کار چه لازم است؟ اول- واحد پولی غیر از دالر، یورو و پاوند انگلیسی، دوم- مرجع یا بانک ذخیره که معاملات را تصفیه کند، سوم- سیستم انتقال پول میان بانکها چهارم- شرکتهای بیمه که وابسته به غرب نبوده و قادر باشند محمولات تجارتی و وسایل ترانسپورتی مانند کشتیهای نفتکش و کشتیهای کانتینر بر و طیارات را بیمه کنند. برای این منظور کشورهای عضو بریکس در صدد ایجاد الترناتیف های موثر در این زمینه ها هستند تا وابسته به امریکا و شرکای آنها نباشند. در این سیستم ایجاد یک واحد پولی شامل است برای معاملات تجارت خارجی که 40% به طلا و 60% به نرخ تبادله پول کشورهای خودشان وابسته خواهد بود. این به معنی ایجاد بانک نوت برکس نیست بلکه با حفظ پولهای کشورهای عضو این واحد پولی صرف برای تجارت خارجی آنها ایجاد میگردد. کشورهای بریکس می‌خواهند یک مرکز تصفیه معاملات انتقالی پولی بنام CLEAR ایجاد کنند. شورهای عضو بریکس می‌خواهند یک سیستم (۱)

پاسخ