کابل -- در حالی که وابستگان القاعده تلاش می کنند تا در سراسر منطقه ساحل آفریقا گسترش یابند، آنها به زندگی و معیشت مردمیکه می خواهند تحت سلطه خود درآورند، هیچ توجه نمی کنند.
القاعده در منطقه ساحل از طریق گروه هایی مانند جماعت نصرت الاسلام والمسلمین (جناو) که در مالی، نایجر و بورکینافاسو فعال است و تلاش می کند نفوذ خود را به جنوب گسترش دهد، فعالیت می کند.
کارشناسان گفتند که جناو در سلسلهء گسترش کنترل خود تلاش کرده است تا در مناطقی با چالش های حاکمیتی و امنیتی ضعیف نفوذ کندو مشکلات و خونریزی را برای مردم محلی به ارمغان بیاورد.
ابراهیم یحیی، محقق گروه بین المللی بحران، به خبرگزاری فرانسه گفت که این گروه در مناطق روستایی می گردند و از تاکتیک های ارعاب مانند آدم ربایی و کشتار برای تهدید روستایان و سازماندهی حملات به شهرها از کمپ های واقع در جنگلات استفاده می کند.
علاوه بر حملاتی که از طریق کمین گرفتن، گلوله باران، بمب های دست ساخته و مواد منفجره پرتاب شده از هواپیماهای بی پیلوت انجام می شود، وابستگان القاعده محصولات کشاورزی را سوزانده و رهبران جامعه را می ربایند تا روستایان را وادار به قبول کردن خواست های شان کنند.
غیرنظامیان مظنون به همکاری با ارتش های ملی ربوده یا کشته می شوند.
جناو عملیات خود را از طریق آدم ربایی، دزدی مواشی و با اجبار غیرنظامیان به پرداخت «زکات» تامین مالی می کند و از نارضایتی های محلی برای ایجاد پایگاه های سرزمینی با معرفی خود به عنوان مدافع جوامع به حاشیه رانده شده استفاده می کند.
ویرانی و آتش سوزی
بکاری سامبی، رئیس موسسه تیمبوکتو در داکار، به خبرگزاری فرانسه گفت، «در روایت جناو، اشاره به ایدیولوژی اسلامی وجود دارد، اما با انواعی از مطالبات محلی مرتبط است،»
القاعده ادعا می کند که بر ضد دشمنان اسلام می جنگد، اما کارشناسان می گویند که اکثر قربانیان جناو مسلمان هستند و اقدامات تروریستی آن در تضاد با آموزه های اسلامی است.
احمد ضیا افضلی استاد پوهنتون در هرات به سلام تایمز گفت، «فعالیت های این گروه حول محور بمب گذاری های انتحاری، کشتار دسته جمعی، خشونت، افراط گرایی، آدم ربایی، ترس افگنی و ظلم است،»
وی پرسید، «کدام یک از این اقدامات مطابق ارزش ها و مبانی اسلامی است؟»
او افزود، «رهبران القاعده از اسلام به عنوان ابزاری برای منافع شخصی سوء استفاده می کنند. اقدامات آنها هیچ ربطی به اسلام ندارد و تمام آموزه های اسلامی را نقض می کند.»
افضلی گفت که این گروه افراطی اکنون به عنوان شبکه ای از «تروریست ها، گروه های مافیایی، قاچاقچیان انسان، قاچاقچیان اسلحه و مواد مخدر و آدم ربایان که به دنبال سود شخصی به قیمت جان بیگناهان هستند» عمل می کند.
عبدالحکیم عرفان، کارشناس نظامی مقیم هرات، گفت، «تضعیف القاعده در خاورمیانه و سایر کشورها خبر خوبی است، اما حضور فزاینده آن در افریقا خطر فرو بردن بسیاری از کشورها در جنگ و ناآرامی را به همراه دارد.»
او با تشبیه القاعده به «سرطان» به سلام تایمز گفت، «به هرجا که گسترش یابد، ویرانی و آتش به همراه دارد.»
او گفت، «در حالی که کشورهای آفریقایی در حال حاضر با فقر و گرسنگی دست و پنجه نرم می کنند، حضور القاعده تنها رنج آنها را چند برابر خواهد کرد.»
ویرانی و آتش می آورد. او القاعده را با یک «سرطان» مقایسه کرد.
پاسخ1 دیدگاه