تروریسم

کشورهای افریقای غربی آماده اعزام عسکر به نیروی ضد تروریزم منطقه‌ ای هستند

گزارش از محمد قاسم

عمر علیو توری، رئیس کمیسیون اکواس، بتاریخ ۱۰ دلو خروج نایجر، مالی و بورکینافاسو از اکواس را در ابوجا، نایجریا اعلام کرد. افراط ‌گرایان تلاش کرده‌اند از روابط متشنج برای نفوذ در افریقای غربی سوءاستفاده کنند. [نور فوتو/ای اف پي]

عمر علیو توری، رئیس کمیسیون اکواس، بتاریخ ۱۰ دلو خروج نایجر، مالی و بورکینافاسو از اکواس را در ابوجا، نایجریا اعلام کرد. افراط ‌گرایان تلاش کرده‌اند از روابط متشنج برای نفوذ در افریقای غربی سوءاستفاده کنند. [نور فوتو/ای اف پي]

طبق اعلامیهء جامعه اقتصادی کشورهای افریقای غربی (اکواس)، برنامه‌ هایی برای یک نیروی ضد تروریزم منطقه‌ای جدید برای مقابله با خشونت‌های افراطی در سراسر افریقای غربی، به ویژه در بنین و نایجریا، «با تمام قوت» در حال اجرا است.

انتظار می‌ رود این ابتکار عمل مستقیماً توان عملیاتی گروه‌های افراطی را از طریق هماهنگی فشار های نظامی در سراسر مرزهای کشور ها، مختل ساختن خطوط تدارکاتی و جلوگیری از ایجاد پایگاه‌ های عملیاتی جدید توسط شورشیان، تضعیف کند.

عمر علیو توری، رئیس کمیسیون اکواس، در گزارشی که بتاریخ ۳۱ ماه ثور منتشر شد، به فرانس ۲۴ گفت، «کشورها آمادگی خود را برای اعزام نیرو اعلام کرده‌اند،»

وی گفت، «انتظار می‌رود وزرای مالیه و دفاع ما قبل از پایان ماه جوزا جلسه ای را تشکیل دهند تا منبع تأمین مالی نیروی ضد تروریزم منطقه‌ای ما را تعیین کنند.»

ماموریت پیشنهاد شدهٔ این نیرو شامل ایجاد یک لوا ضد تروریزم منطقه‌ ای متشکل از تا ۵۰۰۰ نفر می‌ باشد که به‌ صورت مرحله‌ ای اعزام خواهند شد و نمایانگر تقویت قابل‌ ملاحظه‌ای در ظرفیت‌ های نظامی موجود کشورهای منطقه است.

توری پیش از این در نشست ماه جوزای ۱۴۰۳ خورشیدی وزرای دفاع و مالیه اکواس در ابوجا گفته بود که این طرح با یک لوای ۱۵۰۰ نفره و یک موقف قوماندانی نیروی اکواس آغاز خواهد شد.

چنین نیرو ظرفیت واکنش سریع را از طریق هماهنگی در تبادل اطلاعات استخباراتی و عملیات مشترک تقویت خواهد نموده و در عین حال خلأ های که را که گروه‌ های افراطی در گذشته برای تجدید قوا یا انتقال پس از عملیات‌ های نظامی از آن استفاده کرده‌ اند، از بین خواهد برد.

محمد عمر کبیری، تحلیلگر مبارزه با تروریزم مستقر در فرانسه، گفت، «هدف این نیروی مبارزه با تروریزم، ایجاد تهدید معکوس برای شبکه‌های تروریستی است - و این را روشن می سازد که افریقای غربی اکنون به صورت جمعی، مسلح و متحد عمل می‌کند،»

وی گفت، «اگرچه تلاش‌هایی در گذشته برای پیگرد قانونی تروریست‌ها وجود داشت، اما این تلاش‌ها اغلب به دلیل عدم وجود یک چارچوب قضایی واحد شکست خورده‌اند،»

کبیری گفت، «اکنون این سیستم با پشتوانه قانونی اداری عمل می‌کند و حتی می‌تواند به عنوان مبنایی برای پیگردهای بین‌المللی در سطح اتحادیه افریقا و انترپول عمل کند.»

تضمین ثبات منطقه‌ای

نظام‌الدین جمشیدی، تحلیلگر سیاسی افغان مستقر در اسلام‌آباد، پاکستان، گفت، «این طرح فقط پاسخی به تهدید نیست. این یک اقدام پیشگیرانه و بازدارنده منطقه‌ای نیز هست.»

او گفت، «مشارکت متحدان فرامنطقه‌ای، از جمله ایالات متحده، اتحادیه اروپا و اتحادیه افریقا، در آموزش، تجهیز و ارائه پشتیبانی اطلاعاتی می‌تواند برای موفقیت این ابتکار حیاتی باشد،»

وی افزود، حمایت فنی و مالی متحدان خارج از منطقه می‌تواند ثبات منطقه‌ای بلندمدت را تضمین کند.

غلام رسول توحیدی، تحلیلگر امور بین‌المللی ساکن آلمان، گفت، «ما قبلاً دیده‌ایم که چگونه عدم هماهنگی به گروه‌های شبه‌نظامی اجازه فرار به کشورهای همسایه را داده است،»

او به سلام تایمز گفت، با پشتیبانی لجستیکی چندملیتی، این نیرو می‌تواند بدون تأخیر دیپلماتیک، به سرعت در مرزها واکنش نشان دهد.

وی گفت، «ایجاد یک واحد ضد تروریزم اکوواس فقط نمادین نیست، بلکه یک گام استراتژیک برای پر کردن شکاف‌های عملیاتی است که قبلاً منجر به شکست در عملیات مشترک علیه گروه‌هایی مانند القاعده و داعش در افریقای غربی شده بود،»

تحلیلگران می گویند توانایی این واحد در هماهنگی فرامرزی می‌تواند به‌ طور جدی توان گروه‌های افراطی را برای سوءاستفاده از مرزهای کشور ها به‌ عنوان پناهگاه امن محدود سازد، در حالی که چارچوب قضایی واحد آن تعقیب عدلی تروریستان دستگیرشده را آسان‌تر و فرار از پیگرد را دشوارتر می‌سازد.

توحیدی گفت که این ابتکار می‌تواند به عنوان الگویی برای همکاری‌های بین منطقه‌ای عمل کند و استراتژی‌های ناتو و اتحادیه اروپا را با رویکرد سه مرحله‌ای پیشگیری، پیگرد قانونی و بازسازی آن تطبیق دهد.

او افزود، «علیرغم چالش‌های مالی و سیاسی، این ابتکار نشان دهنده تعهد کشورهای عضو به حفظ صلح و ثبات در منطقه است.»

آیا شما این مقاله را می پسندید؟

0 دیدگاه

شیوه نامۀ بیان دیدگاه ها * نشان دهندۀ فیلد اجباری است 1500 / 1500