کابل - تحلیلگران گفتند که رقابت بر سر نفوذ در افغانستان بین شاخه خراسان و القاعده در حالی افزایش یافته است که هر کدام آنها برای بدست آوردن موقف در عرصه بین المللی تلاش می کنند.
غلام حسین توانا، تحلیلگر امور سیاسی مستقر در فرانسه، گفت که تقریباً ۴۰۰۰ عضو شاخهء خراسان داعش در ماه اسد سال ۱۴۰۰ هجری شمسی از زندان های افغانستان آزاد شدند، که این گروه افراطی را تقویت کرد و آن را به رقیب منطقه ای اصلی القاعده تبدیل کرد.
توانا گفت، «با وجود اینکه شاخهء خراسان داعش از القاعده جوانتر است، اما حملات پیچیده اخیر آن در ایران و روسیه نگرانیها را در مورد تهدید تروریزم بینالمللی افزایش داده است،»
او گفت، «شاخهء خراسان داعش در کنار القاعده، برای به شناخته شدن رقابت می کند،» و افزود که این گروه «به دنبال توجه جهانی است و فعالیت های مخرب خود را در افغانستان شدت داده است.»
او گفت، «شاخهء خراسان داعش اکنون بیشتر بر تهدیدات فراتر از مرزهای افغانستان متمرکز شده است و آرزو دارد در دهه آینده به یک گروه تروریستی بین المللی بزرگ، شبیه القاعده قبل از ۲۰۰۱ میلادی، تبدیل شود،»
تجدید حیات القاعده
بر اساس گزارش اخیر سازمان ملل متحد، القاعده در تلاش است تا قابلیت های عملیاتی خود را در افغانستان بازسازی کند.
محمد زمان سیال، تحلیلگر سیاسی افغان مقیم کانادا، گفت که علیرغم از دست دادن رهبر خود، ایمن الظواهری، در سال ۱۴۰۱ هجری شمسی،اعضای ارشد القاعده به عنوان مربی و مشاور در افغانستان فعال هستند.
او گفت که القاعده با گروه های افراطی دیگر از جمله تحریک طالبان پاکستان (تی تی پی) و جنبش اسلامی ازبکستان (آی ام یو) همکاری کرده است.
سیال گفت، بسیاری از این گروه ها تحت هدایت القاعده فعالیت می کنند و اشاره کرد که «این ارتباطات در حال عمیق تر شدن است.»
وی گفت، «القاعده با حضور در نهادهای کلیدی افغانستان، بر اهداف استراتژیک خود تمرکز می کند» و اشاره کرد که اهداف استراتژیک این شبکه «بدون شک بر «جهاد جهانی» متمرکز است.
او گفت، این گروه و متحدانش می توانند روزی از افغانستان به عنوان مرکز فرماندهی و کنترل استفاده کنند.
وی گفت، «القاعده، داعش و دیگر گروه های تروریستی از شرایط مساعد در افغانستان برای رقابت با یکدیگر سوء استفاده می کنند،»
افزایش تهدید تروریزم
سید نسیم مرادی، ۴۵ ساله، باشندهء کابل، به سلام تایمز گفت که تهدید جهانی برای منطقه از داخل افغانستان افزایش یافته است.
مرادی گفت، «متأسفانه گروه های تروریستی از وضعیت ناپایدار افغانستان سوء استفاده می کنند و تلاش می کنند نفوذ خود را در داخل و خارج از کشور گسترش دهند،»
وی افزود، «اطلاعات ما نشان می دهد که این گروه ها عمدتاً در شرق، شمال و شمال شرق افغانستان فعال هستند،»
کریم الله مصلح، ۳۸ ساله، باشندهء کابل، به سلام تایمز گفت که از ماه اسد سال ۱۴۰۰ شاخهء خراسان داعش به مناطق مختلف کشور حمله کرده است و شهروندان افغان هنوز از اقدامات تروریستی احتمالی می ترسند.
او گفت، «بسیاری از مردم از ترس شاخهء خراسان داعش از مساجد و اجتماعات دوری می کنند، زیرا این گروه رعب و وحشت را ایجاد کرده است.»