تروریسم

با احیای مجدد شاخهء خراسان داعش، نیاز است تا بخاطر حفظ ثبات اقدامات هماهنگ صورت گیرد

گزارش از عمر

در پی حمله به مسجدی که به تاریخ ۱۱ اسد سال ۱۳۹۶ در هرات منجر به کشته شدن ۳۳ نفر شد، هزاران افغان علیه شاخهء خراسان داعش دست به تظاهرات زدند. [هوشنگ هاشمی/ خبرگزاری فرانسه]

در پی حمله به مسجدی که به تاریخ ۱۱ اسد سال ۱۳۹۶ در هرات منجر به کشته شدن ۳۳ نفر شد، هزاران افغان علیه شاخهء خراسان داعش دست به تظاهرات زدند. [هوشنگ هاشمی/ خبرگزاری فرانسه]

تحلیلگران می گویند، احیای مجدد شاخهء خراسان داعش در میان چالش های امنیتی فزاینده افغانستان،بر نیاز فوری به اقدام هماهنگ برای جلوگیری از سوء استفاده از بی ثباتی منطقه ای تاکید می کند.

شاخهء خراسان داعش از زمان ظهور در افغانستان در سال ۱۳۹۴ شمسی به عنوان شاخه ای از گروه مستقر در عراق و سوریه، یک برنامه قوی را دنبال کرده است.

نام «خراسان» به لحاظ استراتژیک به منطقهء تاریخی اشاره دارد که بخش هایی از افغانستان، پاکستان، تاجکستان، ترکمنستان، ازبکستان و ایران امروزی را در بر می گیرد.

شاخهء خراسان داعش از طریق این نام به دنبال مشروعیت بخشیدن به مبارزات خود برای «خلافت» در سراسر این سرزمین و جمع آوری حامیان پیرامون یک روایت ایدیولوژیک و سرزمین گسترده است.

در حالیکه دولت قبلی افغانستان و نیروهای ائتلاف شاخهء خراسان داعش را به طور قابل توجهی از طریق عملیات نظامی تضعیف کرده بودند، این گروه از ماه اسد سال ۱۴۰۰ خورشیدی با بهره برداری از خلای قدرت ناشی از آن، قدرت جدیدی به دست آورده است.

افزایش بی ثباتی

شاخهء خراسان داعش به طور مداوم جوامع اقلیت مذهبی از جمله سیک‌ها، هندوها و هزاره‌های شیعه افغان را هدف قرار داده است تا شکاف‌های فرقه‌ای را عمیق‌تر کند و به بی‌ثباتی داخلی دامن بزند.

این گروه اعضای خود را از شبکه های تروریستی منطقه ای، از جمله وابستگان سابق شبکه حقانی، تحریک طالبان پاکستان (تی تی پی)، لشکر طیبه، جیش محمد، سپاه صحابه و جنبش اسلامی ازبکستان جذب می کند.

جنگجویان این گروه‌ها و سایر گروه‌ها اغلب پس از مایوسی از جناح‌های خود، یا به‌دنبال قدرت و منابع بیشتر، به شاخهء خراسان داعش می پیوندند.

بسیاری از این گروه‌ها سابقهء خشونت در افغانستان را دارند و در دو دهه گذشته با نیروهای امنیتی افغان و نیروهای خارجی جنگیده‌اند و برخی از مخرب‌ترین حملات را بر غیرنظامیان و منسوبین امنیتی افغان بر عهده داشته‌ اند.

حملات آنها جان هزاران افغان را گرفته است و غیرنظامیان، به ویژه مسلمانان شیعه، بیش از ۹۰٪ تلفات را تشکیل می دهند.

محمد نعیم غیور، کارشناس امور نظامی افغان مقیم ایتالیا، گفت، «جنگجویان داعش خطرناک ترین تروریست ها در منطقه هستند که از کشورهای مختلف متحد شده اند،»

او به سلام تایمز گفت، «آنها توانسته اند شاخهء خراسان داعش را به یکی از خطرناک ترین سازمان های تروریستی جهان تبدیل کنند،»

مرگبارترین حملات

مرگبارترین حملات داعش در افغانستان شامل یک بمب گذاری انتحاری در سال ۱۳۹۴ در جلال اباد مرکز ولایت ننگرهار که ۳۳ کشته بر جا گذاشت و حملهء سال ۱۳۹۵ به محافظان سفارت کانادا در کابل است که ۱۴ کشته و دهها زخمی را برجا گذاشت.

آنها شامل حمله سال ۱۳۹۵ توسط دو بمب گذار انتحاری به گردهمایی جنبش روشنایی در کابل است که بیش از ۸۰ کشته برجا گذاشت؛ و حمله سال ۱۳۹۶ به مسجد جوادیه در هرات، که ۴۰ نفر تلفات به همراه داشت.

یک حملهء انتحاری دوگانه که توسط شاخهء خراسان داعش در منطقه شش درک کابل در سال ۱۳۹۷ انجام شد، ۲۶ تن از جمله ۹ خبرنگار را به قتل رساند، و حمله سال ۱۳۹۹ به محوطه پوهنتون کابل ۲۲ کشته و ده ها زخمی برجا گذاشت.

همچنان به اساس گزارش داکتران بدون سرحد، در سال ۱۳۹۹، حمله بر زیژنتون دشت برچی منجر به کشته شدن ۱۶ مادر یک قابله و دو طفل شد.

زیژنتون مذکور به زنان اقلیت هزاره خدمات رسانی می کرد.

آیا شما این مقاله را می پسندید؟

3 دیدگاه

شیوه نامۀ بیان دیدگاه ها * نشان دهندۀ فیلد اجباری است 1500 / 1500

بر اساس این توافق، موسوی بختی گفت، «نیروهای حشدالشعبی به عنوان «محصل» برای تحصیل به پوهنتون تهران اعزام می شوند. اعلام این خبر اعتراض محصلین زیاد را برانگیخت. جمعی از محصلین پوهنتون تهران پذیرش محصلین حشدالشعبی را «تهاجم نظامی به پوهنتون» دانستند.

پاسخ

موسوی بخاتی تصریح کرد که، بر اساس این توافقنامه، اعضای حشدالشعبی به حیث «محصل» در پوهننتون تهران برای تحصیل ثبت نام می کنند. این اعلامیه اعتراض برخی از محصلین را برانگیخت. جمعی از محصلین پوهنتون تهران پذیرش اعضای حشدالشعبی را «تهاجم نظامی» بر پوهنتون توصیف کردند. جامعه آزادی پلی تخنیک تهران با صدور بیانیه ای این اقدام را محکوم کرد و آن را «جنگ جدیدی با هدف سرکوب مخالفان» خواند. علاوه بر این، برخی از افرادی که از آنها به عنوان «محصلین عراقی» یاد می‌شود، ظاهراً علمای دینی وابسته به جمعیت المصطفی العالمیه هستند، سازمانی که در سال ۱۳۸۷ به دستور علی خامنه‌ای از طریق ادغام «سازمان حوزه‌های علمیه و حوزه‌های علمیه خارجی» و «مرکز بین المللی علوم اسلامی» تاسیس شد. این نهاد از سوی ایران سازمانی کلیدی برای تبلیغ شیعیان محسوب می شود. این موضوع نگران‌کننده است زیرا از نظر تاریخی، اتحاد جماهیر شوروی افغانستان را از طریق تحصیل محصلین افغان، پاکستان افغانستان را از طریق آموزش جنگجویان افغان بی‌ثبات کرد و اکنون رژیم ایران از طریق آموزش هر دو محصلان و جنگجویان این کار را انجام می‌دهد. بیم آن می رود که دوباره همان بازی تکرار شود.

پاسخ

شما نگران داعش هستید و نگرانی شما صحیح است. با این حال، من نگران سیاست شوم ایران در منطقه هستم. این به این دلیل است که در گذشته، این کشور با حمایت از گروه وحشی موسوم به حزب وحدت، به جنگ داخلی در افغانستان دامن می زد. شما باید نگاهی بیندازید که آنها اکنون چه نقشه ای برای بی ثبات کردن افغانستان فکر کرده اند. رسانه های ایران گزارش می دهند که در حال حاضر ۳۳۰۰۰ محصل افغان در این کشور تحصیل می کنند. اما خبرگزاری تسنیم مشخص نکرده است که چه تعداد از افراد نسبت به مدارس دینی در پوهنتون ها ثبت شده اندد. به گفته این آژانس، ۹۵٪ از محصلین بین المللی در ایران عراقی یا افغان هستند، در حالی که تقریباً ۵۰۰۰ محصل از کشورهای دیگر هستند. خبرگزاری تسنیم به تاریخ ۵ ماه عقرب گزارش داد که تا به امروز ۵۶۰۰۰ محصل عراقی و ۳۳۰۰۰ محصل افغان در برنامه های تحصیلی در ایران ثبت نام کرده اند. این در حالی است که ارقام انستیتیوت تحقیقات و برنامه ریزی تحصیلات عالی برای سال ۱۴۰۰ خورشیدی نشان می دهد که تنها «۹۰۰۰ محصل افغان» در پوهنتون ها ثبت شده اند. گزارش تسنیم مشخص نمی کند که چه تعداد از «۳۳۰۰۰ محصل افغان» فی الحال در پوهنتون ها تحصیل می کنند. به همین ترتیب، مشخص نیست که چه تعداد از «۵۶۰۰۰ محصل عراقی» اعضای حشدالشعبی یا طلاب حوزه های علمیه هستند. حسین موسوی بختی، معاون تعلیم و تربیه حشد الشعبی در سفر ۱۸ جوزا سال گذشته خود به تهران و پس از دیدار با مسئولان پوهنتون از «توافق و همکاری» با پوهنتون تهران خبر داد.

پاسخ