تروریسم

استفاده از فرصت ها توسط وابسته گان القاعده ایدیولوژی اصلی این گروه را از بین می برد

گزارش از عمر

ایاد آگ غالی، که اکنون جماعت نصرت الاسلام والمسلمین وابسته به القاعده را رهبری می کند، به تاریخ ۱۷ اسد ۱۳۹۱ خورشیدی در میدان هوایی کیدال در شمال مالی دیده می شود. [روماریک اولو هین/ای اف پی]

ایاد آگ غالی، که اکنون جماعت نصرت الاسلام والمسلمین وابسته به القاعده را رهبری می کند، به تاریخ ۱۷ اسد ۱۳۹۱ خورشیدی در میدان هوایی کیدال در شمال مالی دیده می شود. [روماریک اولو هین/ای اف پی]

تحلیلگران گفتند، از یک سو فشار نظامی مستمر و حذف هدفمند رهبران کلیدی القاعده به طور مؤثر فرماندهی مرکزی این گروه را از بین برده است، از سوی دیگر تحت فشار فزاینده ای از داخل قرار دارد.

محمد نعیم فاضل، تحلیلگر امور سیاسی مستقر در بلخ، به سلام تایمز گفت که برخی از وابستگان تحت فشار مداوم ائتلاف بین المللی به رهبری ایالات متحده، به ویژه در سوریه، مسیر خود را تغییر داده اند.

او گفت، در سال ۱۳۹۵خورشیدی، جبهه النصره نام خود را تغییر داد و اعلام کرد که روابط خود را با القاعده قطع می کند. این گروه که زمانی قدرتمندترین بازوی القاعده در سوریه بود، بعدا بخش اصلی ائتلاف تحریر الشام را تشکیل داد.

او گفت، تصمیم این گروه برای فاصله گرفتن فعالانه از القاعده، تلاشی برای به دست آوردن مشروعیت داخلی و بین المللی بود و اشاره کرد که از آن زمان تاکنون قدرت خود را در سوریه تثبیت کرده است.

او گفت، این نشان می دهد که کنار گذاشتن ایدیولوژی افراطی القاعده این گروه ها را «برای بازیگران خارجی و جوامع محلی قابل قبول تر می سازد،»

با دور شدن افراد وابسته به آن از ایدیولوژی رادیکال تر آن، کل ساختار سازمانی القاعده در حال فروپاشی است.

تشدید شکاف‌های داخلی، ارتباط بین شرکای وابسته را قطع کرده و شبکه‌ای منسجم را به مجموعه‌ای از هم گسیخته از جناح‌های نیمه خودمختار و اغلب رقیب تبدیل کرده است که برنامه‌های محلی‌ را دنبال می‌کنند.

فاضل گفت، «اختلافات ایدیولوژیک و تاکتیکی میان شاخه‌های مختلف، از جمله در سوریه، یمن و افریقا، به ضعف کلی این گروه دامن زده است،»

انحراف نظریاتی

تحلیلگران می گویند، پیام های عمومی القاعده اکنون نسبت به یک کمپاین افراطی جهانی، بیشتر بر نارضایتی ها و ارمان های محلی تأکید دارد.

خلیل احمد حدید، استاد پوهنتون مستقر در کابل، به سلام تایمز گفت، «این تغییر نشان دهنده شناخت رهبران القاعده است که سختگیری ایدیولوژیک غیرقابل دفاع است و به طور فزاینده برایشان مخرب ثابت می شود،»

او گفت، القاعده به طور قابل توجهی از ایدیالوژی اصلی خود منحرف شده است، زیرا بسیاری از تندروترین اعضای آن کشته شده اند و سلسله مراتب سنتی این گروه را تضعیف کرده است.

در همین حال، شخصیت‌های وابسته به القاعده مانند ایاد آگ غالی نشان می‌دهند که چگونه فرصت‌طلبی، به جای اعتقاد، بسیاری از این گروه‌ها را هدایت می‌کند.

شرابخور و عاشق موسیقی سابق در مالی که بعدا دست به بغاوت زد، به عنوان رهبر جماعت نصرت‌الاسلام والمسلمین (جناو) حاکمیت خشن اسلام‌گرا را نافذ کرده است.

حدید گفت، در حالی که جناو موضع تندرو خود را حفظ می کند، درگیر خشونت و اخاذی است، و سایر وابستگان القاعده در حال تطبیق با واقعیت های سیاسی و تغییر تاکتیک ها هستند.

اما کارشناسان امنیتی هشدار می‌دهند که این تغییر ظاهری به سمت میانه‌روی ممکن است صرفاً تاکتیکی باشد و خاطرنشان می‌کنند که تغییر نام می‌تواند یک ستر و اخفای استراتژیک باشد که اهداف بلندمدت افراطی را در پوشش معتدل پنهان می‌کند.

آیا شما این مقاله را می پسندید؟

6 دیدگاه

شیوه نامۀ بیان دیدگاه ها * نشان دهندۀ فیلد اجباری است 1500 / 1500

در حقیقت، القاعده دیگر از بین رفته است. در حال حاضر دو گروه ترورستی و دو دولت ترورستی در جهان موجود است که باید جامعه بین المللی در مقابل آنها تصمیم جدی بگیرند. یکی از آن دو گروه های ترورست داعش است که اساس آن در عراق گذاشته شده است. با وجود آنکه طبق سلام تایمز و سایر رسانه ها فعلا در عراق و سوریه از بین رفته است، اما در مناطق مانند بلوچستان، پاکستان هنوز هم از سوی ادارات استخباراتی محلی حمایه می شود که در بخش های افغانستان و مناطق پشتون نشین زیر تسلط دولت فعلی پاکستان فعالیت های ترورستی را انجام می دهد. و این حرف را از یکی از فعالان اناث رده اول گروه آزادی خواه بلوچ مستقر در بلوچستان شنیدم که در ویدیوی گفته بود. دوم هم گروهی بنام حماس است که در اکتوبر سال ۲۰۲۳ بر علیه زنان و مردان ملکی یهودی در ساحه زیر تسلط حکومت اسرائیل حمله کردند. تعدادی از آنها را کشته و عده دیگر آن را به اسارت بردند. این در حالی است که آنها تنها افراد ملکی بودند که برای برگزاری مراسمی در آنجا جمع شده بودند و در هیچ فعالیت مسلحانه دخیل نبودند. علاوه بر این، دو دولت ترورست در جهان وجود دارند؛ که یکی از آنها پاکستان است که از پنج دهه به اینسو آتش جنگ را زیر نام جهاد در افغانستان،‌ کشمیر، هندوستان، بلوچستان و سایر نقاط جهان به راه انداخته است. دیگری هم دولتی صهیونستی است که طی یک و نیم سال گذشته بیش از چهل هزار انسان معصوم به شمول اطفال و زنهای بی گناه را در غزه به قتل رساند و هنوز هم مظالم آنها ادامه دارد. جامعه بین المللی باید هر چه زودتر در رابطه به دو گروه ترورستی و دو دولت تروست جهان دست به کار شود تا در آینده جلو قتل و کشتار انسانها را بگیرد. در غیر، سلسلهء قتل و قتال انسانها باز هم ادامه خواهد داشت.

پاسخ

گروه تروستی است ازنامش معلوم است

پاسخ

عالی

پاسخ

خلیلی علی

پاسخ

نظریه من درباره این موضوع این است که فشارهای نظامی بر هسته مرکزی القاعده باعث تضعیف آن شده و برخی وابستگان به منظور بقای خود، ایدئولوژی تندرو این گروه را کنار گذاشته‌اند. این تغییر می‌تواند هویت و اهداف اصلی القاعده را تحت تأثیر قرار دهد و به ظهور گروه‌ها و ائتلاف‌های جدید منجر شود. در نتیجه، این وضعیت نه تنها به امنیت جهانی آسیب می‌زند، بلکه چالش‌های جدیدی را نیز در پی خواهد داشت.

پاسخ

القاعده کاملا یک گروه اسلامگرا است. هر چیز در رابطه به آن دروغ است.

پاسخ