تروریسم

القاعده با انشعاب و پراگندگی، قدرت و پیروان خود را از دست داده است

گزارش از زرک خان

یک ژورنالست تصویری از محسن موسی متوالی عطوه سازنده بمب القاعده را در اسلام اباد به تاریخ ۲۴ حمل سال ۱۳۸۵خورشیدی مشاهده می کند. یک روز پیش از این عطوه در یک حمله در نزدیکی مرز افغانستان کشته شد. [فاروق نعیم/ خبرگزاری فرانسه]

یک ژورنالست تصویری از محسن موسی متوالی عطوه سازنده بمب القاعده را در اسلام اباد به تاریخ ۲۴ حمل سال ۱۳۸۵خورشیدی مشاهده می کند. یک روز پیش از این عطوه در یک حمله در نزدیکی مرز افغانستان کشته شد. [فاروق نعیم/ خبرگزاری فرانسه]

اسلام اباد -- تحلیلگران به سلام تایمز گفتند، القاعده در دوران اوج خود به عنوان «ترسناک ترین گروه تروریستی جهان» یک سازمان یکپارچه با جذابیت جهانی برای کسانی بود که از ایدیولوژی افراطی تندرو پیروی می کردند.

اما آنها گفتند از زمانی که القاعده از سنگرهای سابق خود خارج و مجبور به یافتن پایگاه های عملیاتی جدید شد، همه چیز تغییر کرده است. با تقسیم شدن به گروه های کوچکتر و ضعیف تر و پراگنده شدن، این گروه انسجام و هویت خود را از دست داده است.

به گفته تحلیلگران، علاوه بر تغییر در ردپای فزیکی القاعده بسیاری از گروه های کوچک در مکان های مختلف به جای یک مرکز عملیات متمرکز، نفوذ ایدیولوژیک این گروه به طرز چشمگیری سقوط کرده است.

بسیاری از جوانان امروزی آن را بخشی از تاریخ و گروه شکست خورده می دانند که تنها ویرانی برای جوامع مسلمان به ارمغان آورده است.

فخر کاکاخیل، نویسنده ساکن اسلام‌اباد، که در مورد جنبش‌های افراطی خشونت‌آمیز می‌نویسد، گفت، «مرگ اسامه بن لادن و ایمن الظواهری و ناتوانی در پرورش جانشینان تأثیرگذار، جذابیت ایدیولوژیک القاعده را ویران کرده است،»

در حالی که اعتقاد بر این است که سیف العدل مصری الاصل رهبر کنونی این گروه است، او بنا به ضرورت در ایران با اکثریت شیعه مستقر است، که اقتدار و توانایی او را برای الهام بخشیدن به پیروان فلج کرده است.

با اینکه این گروه با پراگندگی و سقوط خود مبارزه می کند، درگیر تلاش های تبلیغاتی فراوانی شده است، اما به گفته تحلیلگران، درخواست‌های آن برای اقدام، واکنش کمی در انجمن‌های افراطی و کانال‌های رسانه‌های اجتماعی ایجاد می‌کند.

سلول های پراگنده، کاهش نفوذ

به گفته تحلیلگران، در آسیای جنوبی، جایی که القاعده زمانی از پشتیبانی قابل توجهی برخوردار بود، القاعده در شبه قاره هند (ای کیو آی اس) اکنون چند صد جنگجو در سراسر بنگلدیش، هندوستان، برما و پاکستان دارد.

اینها نسبت به یک نیروی منسجم، به عنوان سلول های پراگنده عمل می کنند.

یک مقام ضد تروریزم غربی مستقر در لندن به سلام تایمز گفت، «تقویت اشتراک اطلاعات و حذف عوامل کلیدی، توانایی القاعده را برای عملکرد به عنوان یک نیروی متحد جهانی فلج کرده است،»

ای کیو آی اس در ماه اسد سال ۱۴۰۳ خورشیدی هنگامی که مقامات اشتیاق احمد، رهبر ایالتی این گروه در جارخند را دستگیر کردند، در هند ضربهء سختی خورد.

بنا بر گزارش ها، احمد بر اساس پروژه مبارزه با افراط گرایی، تأسیسات آموزشی تروریست ها را اداره می کرد و برای تأمین مالی عملیات، درگیر جعلکاری در امور املاک بود.

در سوریه، نیروهای ایالات متحده، حراس‌الدین، وابسته به القاعده را متلاشی کردند و چهره‌های کلیدی مانند محمد یوسف ضیاء طلایی را کشتند. در حالی که در یمن، القاعده در شبه جزیره عربستان حملات پراگنده ای را با وجود تضعیف توانایی ها انجام می دهد.

وابستگان افریقایی القاعده نیز با چالش های بزرگی روبرو هستند، زیرا کشورهایی مانند مراکش و سومالیا عملیات ضد تروریستی موفقی را علیه آنها انجام می دهند.

علاوه بر سرکوب های امنیتی، گروه هایی مانند جماعت نصرت الاسلام والمسلمین وابسته به القاعده با خسارات سنگینی از درگیری با رقبای افراطی مانند داعش ولایت ساحل روبرو هستند.

آیا شما این مقاله را می پسندید؟

0 دیدگاه

شیوه نامۀ بیان دیدگاه ها * نشان دهندۀ فیلد اجباری است 1500 / 1500