اسلام اباد -- به دنبال فشار شدید بین المللی بر این گروه و حذف رهبران کلیدی آن، شاخهء آسیای جنوبی آن که زمانی صاحب قدرت بزرگ بود، مجبور به مخفی شدن در مناطق ناهموار مرزی افغانستان و پاکستان شده است.
بر اساس گزارش ماه دلو سازمان ملل متحد، القاعده در شبه قاره هند (ای کیو آی اس) برای بقای خود، همکاری خود را با سایر گروهها برای «توسعه حضور خود در کشورهای همسایه» افزایش داده است.
به گفتهء تیم نظارت تحلیلی شورای امنیت و پشتیبانی شورای امنیت سازمان ملل متحد، مهمترین آنها تحریک طالبان پاکستان (تی تی پی) است.
این تیم گفت، هم القاعده و هم تحریک طالبان پاکستان حملاتی را زیر پرچم تحریک جهاد پاکستان انجام داده اند.
این تیم افزوده شده است که «تسهیل بیشتری در میان این گروه ها و تحریک طالبان پاکستان از نظر ارائه بمب گذاران انتحاری، جنگجویان و راهنمایی ایدیولوژیک صورت گرفته است،»
همکاری ای کیو ای اس با گروه های تروریستی منطقه ای با گذشت زمان عمیق تر شده است.
یک گزارش قبلی سازمان ملل میگوید که با موافقت رهبران ارشد القاعده، ای کیو آی اس حدود ۱۵ فرمانده را برای کمک به تحریک طالبان پاکستان در حملات در پاکستان انتخاب کرد و بعداً در حملهء ماه سنبله ۱۴۰۲ تحریک طالبان پاکستان در چترال به جنگجویان آن کمک کرد.
در ماه سرطان ۱۴۰۲خورشیدی، القاعده از ترس هدف قرار داده شدن توسط ایالات متحده، دستور داد تمام وسایل نقلیه مورد استفاده این گروه به تی تی پی هدیه داده شود.
چندین گروه تروریستی پاکستانی به ویژه گروه امجد فاروقی و گروه استاد احمد فاروق مرتبط با القاعده نیز در سال های اخیر با تحریک طالبان پاکستان ادغام شده اند.
استراتیژی ناکام
محمد سهیل یک مقام امنیتی مستقر در پشاور گفت، «قتل ایمن الظواهری رهبر القاعده در افغانستان ضربه بزرگی به این سازمان و تروریزم نه تنها در سطح جهانی بلکه در پاکستان و افغانستان وارد کرد،»
الظواهری، که گمان می رود طراح حملات به سویهء بالا بود، در ماه اسد ۱۴۰۱ خورشیدی در یک حمله هواپیمای بدون سرنشین ایالات متحده به یک «خانه امن» کابل کشته شد. او پس از کشته شدن اسامه بن لادن توسط نیروهای ویژه امریکایی در پاکستان در سال ۱۳۹۰ خورشیدی، القاعده را به دست گرفت.
تحت رهبری الظواهری، القاعده غیرمتمرکز شد و شاخه های منطقه ای را در سراسر جهان از جمله القاعده در جنوب آسیا (ای کیو آی اس) در سال ۱۳۹۳ تشکیل داد.
کارشناسان امنیتی به سلام تایمز گفتند، در حالی که ای کیو آی اس برای عملیات در سراسر جنوب آسیا و افغانستان طراحی شده بود، عملیات نظامی مستمر و اقدامات اطلاعاتی به طور قابل توجهی توانایی های آن را تضعیف کرده است.
در سال ۱۴۰۳خورشیدی، ادارهء مبارزه با تروریزم پاکستان، امین الحق، رهبر ارشد القاعده را که از نزدیکان بن لادن بود و از سوی سازمان ملل در فهرست تروریست های جهانی قرار دارد، دستگیر کرد.
در اواخر سال ۱۴۰۱ خورشیدی، ایالات متحده سه رهبر القاعده از جمله اسامه محمود، رئیس آن و یک رهبر تحریک طالبان پاکستان را به عنوان تروریست معرفی کرد.
سهیل گفت، «این استراتیژی القاعده است تا نفوذ خود را در منطقه حفظ کند و در عین حال خود را از عملیات ضد تروریزم ملی و بین المللی نگه کند،»
اگرچه این سازمان حضور خود را در پشت گروه های تروریستی منطقه ای پنهان می کند، اما گزارش ماه دلو سازمان ملل به این نتیجه رسید که وضعیت و قدرت القاعده «بدون تغییر» باقی مانده و سایه ای از وجود سابقه آن است.
عالی
پاسخ1 دیدگاه