کابل -- چندین نفر از کارکنان نجات یافته و هم منابع امنیتی به خبرگزاری فرانسه گفتند که چند نفر از داخل در شمول مهاجمینی بودند که هفته قبل به کلان ترین شفاخانه نظامی افغانستان حمله کردند و بالغ بر 100 نفر را به قتل رساندند.
بر بنیاد راپور رسمی حمله متذکره، این حمله به شفاخانه سردار داوودخان در چهارشنبه (18 حوت) که شش ساعت دوام داشت، وقتی شروع شد که یک بمب گذار انتحاری خود را در دروازه عقبی منفجر کرد و باعث شد مردان مسلح که لباس داکتران را به تن داشتند، وارد این مکان شوند.
اما چندین نفر از نجات یافتگان از یک «قتل عام همزمان» گپ زده اند و گفته اند که مهاجمان از قبل در داخل این محل استقرار یافته بودند -- بعضی از آنها کارکنان آشنا بودند -- و بلافاصله بعد از انفجار یک قتل عام را آغاز کردند.
به گفته یک مسئول شفاخانه که قوای مخصوص افغان را جهت نجات قربانیان راهنمایی کرده بود، مهاجمان شامل دو انترن در سنین 20 سالگی بودند که چندین ماه در این محل اشتغال داشتند.
او که به دلیل فقدان مجوز جهت گپ زدن با رسانه ها خواست تا نامش افشا نشود، به خبرگزاری فرانسه گفت: «همه ما آنها را می شناختیم.»
«یکی از آنها خودش را منفجر کرد و دیگری به ضرب گلوله قوای مخصوص کشته شد.»
یک داکتر که به شدت مجروح شده گفت یکی از انترن ها زیر دست او مصروف به کار بود. او به خبرگزاری فرانسه گفت: «او شاگرد من بود، یک چهره آشنا ... مشاهده او در حالی که به سمت همه شلیک می کرد، دردناک بود.»
مشارکت این این انترن توسط یک منبع امنیتی افغان تأیید شده است.
این قتل عام داخل این شفاخانه که به شدت حراست می شود، نشان می دهد که ستیزه جویان چه طور به داخل مؤسسات ارشد دولتی و نظامی در افغانستان نفوذ کرده اند.
محمد رادمنش، سخنگوی وزارت دفاع، تأیید کرد که «این حمله هم از داخل و هم از خارج اجرا شد.»
او به خبرگزاری فرانسه گفت: «این بدون کمک افرادی که در داخل بودند، ممکن نبود. بعضی افراد تحت اسنتطاق استند.»
یک حمله وحشیانه
وزارت دفاع اصرار دارد فقط بالغ بر 30 نفر توسط چنج مهاجم به قتل رسیدند. مگر منابع غربی، یک منبع امنیتی افغان، و نجات یافتگان که بعضی از آنها تعداد مقتولان را شمارش کرده اند، گفتند که تعداد مهاجمان بسیار زیادتر بوده و رقم مقتولان از 100 نفر هم زیادتر بود.
مهاجمان، مریضان بستری را چاقو زدند، داخل دالان های شلوغ نارنجک انداختند، و مردم را از فاصله نزدیک هدف قرار دادند.
یکی از کارکنان این شفاخانه به خبرگزاری فرانسه گفت: «آنها بی هدف و متواتر تیر نمی انداختند. بلکه به سر قربانیان شلیک می کردند.» یک مادر و طفلی که در آغوش داشتن هم در شمول قربانیان بودند.
«بعضی از آنها با تلیفون با مافوق هایشان در تماس بودند و آنها را ملاصاحب نام می دادند. آنها گفتند: ما همه کافریان را به قتل می رسانیم.»
حمله داعش یا طالبان؟
چند ساعت بعد از آن که طالبان مسئولیت این جنایت را نپذیرفت، «دولت اسلامی عراق و شام» (داعش) مدعی شد که در حمله دست داشته است.
اما نجات یافتگان که با خبرگزاری فرانسه گپ زدند، اظهار داشتند که مهاجمان به لسان پشتو شعار می دادند: «الله اکبر» (خدا بزرگ است) و «زنده باد طالبان».
مقامات رسمی نسبت به دست داشتن داعش ابراز تردید کردند. داعش خواهان توسعه قدرت خود در افغانستان است. اما با فشار شدید قوای افغان و ائتلاف مواجه می باشد.
اوائل این هفته یک مقام ارشد امنیتی افغان به خبرگزاری فرانسه گفت: «ما سرنخ ها و معلوماتی داریم که با ادعای داعش در تضاد می باشند.»
«این گروپ فاقد ظرفیت لازم جهت اجرای چنین حملات پیچیده ای است. شواهدی در دست است که نشان می دهند شبکه حقانی [همپیمان طالبان] در این اقدام دست داشته است.»
نجات یافتگان گفتند که شاید مشخص ترین دلیل این باشد که مردان مسلح که پلان این تعمیر را خوب می شناختند و تقریبا به همه منزل ها حمله بردند، به دو تالار در منزل اول که مریضان طالبان بستری بودند، تعرض نکردند.
آنها گفتند که یکی از اهداف مشخص بخش وی آی پی بود که در آن مهاجمان با اسم دنبال ژنرال اردو و یکی از اقوام یک وزیر سابق می گشتند. معلوم نشد که آیا آنها از این حمله نجات پیدا کرده اند یا نه.
عتیق الله امرخیل، یک تحلیلگر امنیتی باشنده کابل، به خبرگزاری فرانسه گفت: «این حمله نشانه های طالبان که قدرت بیشتری دارند را بر خود داشت. آنها کرارا حملات به نحو خارق العاده هماهنگ شده بودند را علیه اهداف دولتی انجام داده اند.»
«این نشان می دهد که وقتی طالبان یا حقانی نمی خواهند مسئولیت یک حمله را به دوش بگیرند، داعش فرصت طلب قدم جلو می گذارد تا با ادعاهای آمریکا و دولت [افغانستان] مبنی بر ضعف شدید این گروپ ها مخالفت کرده باشند.»
اما رحمت الله یوسفزی، یک تحلیلگر پاکستانی جنبش های شبه نظامی، نسبت به نفی کامل نقش داعش هشدار داد.
او گفت: «مهم است به یاد داشته باشیم که به رغم تحمل تلفات وارده به داعش این گروپ هنوز دارا جنگجویان مصمم می باشد. ما نمی توانیم داعش را به حیث یک تهدید به شمار نیاوریم.»