کابل -- نیروهای افغان و بین المللی برای مقابله با جنگجویان طالبان که به طور عامدانه از مردم ملکی بشمول زنان و اطفال بحیث سپرهای انسانی استفاده می کنند، مصروف فعالیت هستند.
این جنگجویان با نشان دادن بی توجهی و بی اهمیتی کامل برای مردم ملکی افغان به امید محافظت از خود در برابر نیروهای امنیتی به افغان های سوگوار که عزیزان شان را از دست داده اند متوسل شده اند.
محمد یاسین خان، والی هلمند، به سلام تایمز گفت: «ما این موضوع را بسیار جدی می گیریم.»
او گفت: «من در [جلسات] شورای نظامی مان تاکید کردم که از تلفات مردم ملکی باید جلوگیری شود. مگر دشمن همیشه مهمات و مواد منفجره را در منازل انبار کرده و از آن مکان ها بحیث مقرهای خود جهت تولید بم های دست ساز استفاده می کند.»
وی گفت: «وقتی عملیات نظامی به راه می افتد، [طالبان] همیشه از داخل خانه های مردم ملکی به سوی نیروهای امنیتی فیر می کنند.» وی توضیح داد که جنگجویان از این تاکتیک برای تحریک نیروهای امنیتی جهت تیرباری متقابل بر ساحات مسکونی استفاده می کنند.
خان گفت: «ما سخت تلاش کرده ایم تا از مرگ و میر مردم ملکی جلوگیری کنیم.»
او گفت: «برای مان روشن است که اگر طالبان توان نبرد با ما را داشت، در مکان هایی که مردم ملکی در آن حضور ندارند، با ما رو در رو می شد، مگر آنها ضعیف استند و خود شان را مابین زنان و اطفال مخفی می کنند.»
حکومت افغانستان یک پلان را روی دست دارد تا تلفات مردم ملکی را به حد اقل رسانده و با تاکتیک های بی رحمانه جنگجویان مقابله کند.
غفور احمد جاوید، سخنگوی وزارت دفاع، گفت: «دشمن در ولایت های مختلف همیشه از منازل مردم ملکی، ساحات مسکونی، و اماکن متبرکه، و مذهبی جهت آغاز حملات اش استفاده می کند و زنان، اطفال، و تاسیسات عامه را بحیث سپر و پناهگاه به کار می برد. این امر باعث افزایش تلفات مردم ملکی شده است.»
او به سلام تایمز گفت: «هر دو، نیروهای امنیتی افغانستان و همپیمانان ما در قوای بین المللی، جان شان را برای نجات جان افغان ها فدا کرده اند و هرگز نمی خواهند جان شان را به خطر بیاندازند.»
حملات هوایی دقیق
جدیدترین ارقام منتشره توسط هیات معاونت ملل متحد در افغانستان (یوناما) نشان دهنده ارقام بی سابقه تلفات مردم ملکی است. بین ماه جدی ۱۳۹۶ تا ماه جوزا ۱۳۹۷ یوناما ۵۱۲۲ فقره آسیب به مردم ملکی، بشمول ۱۶۹۲ کشته، و ۳۴۳۰ زخمی را ثبت کرده است.
میرزا حسین علیزاده، عضو سابق شورای ولایتی هلمند، گفت که طالبان طی ۱۷ سال گذشته مسؤول مرگ غیرنظامیان در ولایت هلمند بوده اند.
او به سلام تایمز گفت که طالبان همیشه تلاش کرده اند تا «در منازل مردم ملکی و در مساجد پناه بگیرند و حتی جلسات تعلیمی نظامی و تجمعات شان را در ساحات مسکونی برگزار کنند.»
علیزاده یادآور شد: «نیروهای بین المللی عملیات هوایی خود را با دقت بسیار زیاد انجام می دهند.»
با این حال، استفاده طالبان از سپرهای انسانی در برخی موارد بروز تلفات ملکی را اجتناب ناپذیر می کند.
علیزاده با اشاره به یک حمله هوایی ناتو بتاریخ ۵ قوس که بنا به گزارش ها، در جریان یک درگیری مسلحانه بین نیروهای قطعات مخصوص افغانستان و ستیزه جویان طالبان در ولسوالی گرمسیر ولایت هلمند روی داد، گفت: «در یک حمله هوایی اخیر ... چندین جنگجو کشته شدند؛ زیرا طالبان از باشنده های محلی بحیث سپرهای انسانی استفاده کرده بودند.»
به گفته ناتو، همزمان با به کار گیری اسلحه ثقیله توسط جنگجویان و عقب نشینی آنها به یک مجتمع در آن حوالی نیروهای امنیتی درخواست حمایت هوایی کردند.
ناتو در یک بیانیه گفت: «نیروهای زمینی از حضور هر گونه مردم ملکی در آن مجتمع یا در نزدیکی آن مطلع نبودند. آنها تنها می دانستند که طالبان از آن ساختمان بحیث یک موضع جنگی استفاده می کند.»
در خبرنامه آمده است: «طالبان به استفاده از مردم ملکی، خصوصا اطفال، بحیث یک ابزار محافظت کننده ادامه می دهند.»
بی احترامی به جان انسان ها
باشنده های هلمند گزارش های مربوط به بی احترامی گستاخانه طالبان به جان بیگناهان را تایید کردند.
سیفالله عزیزی، ۲۵ ساله و باشنده شهر لشکرگاه، گفت: «در برخی موارد طالبان منازلی را در ولسوالی های نادعلی و گرمسیر به سنگر تبدیل کردند که این امر به تلفات مردم ملکی منجر شد. [نیروهای] حکومتی از وجود مردم ملکی باخبر نیستند و به همین خاطر در برخی موارد در عکسالعمل های نظامی مردم ملکی کشته می شوند.»
او به سلام تایمز گفت: «من از جنگجویان طالبان می خواهم که از خانه های مردم ملکی بحیث میدان جنگ استفاده نکنند. نخست این که آنها باید خشونت را طرد کرده و صلح کنند، اما اگر نمی خواهند چنین کنند، باید در مکان هایی دور از محل زنده گی مردم ملکی بجنگند.»
نورالله نوری، ۲۷ ساله و باشنده شهر لشکرگاه، گفت که طالبان مسؤول اصلی مرگ مردم عادی افغانستان استند؛ «زیرا آنها اغلب کوشش کرده اند تا از کردم ملکی بحیث سپرهای محافظتی برای خود و حمله از آن ساحات استفاده کنند.»
نوری به سلام تایمز گفت: «ما از طالبان می خواهیم که به خاطر خدا به جان انسان ها حرمت قائل شوند. جان مردم ملکی را دیگر به خطر نیاندازید. شما به اندازه آنها فداکار ی نمی کنید.»
او گفت: «در هر دو مورد -- وقتی شما بالای تاسیسات حکومتی حمله می کنید و وقتی نیروهای حکومتی به شما حمله می کنند -- مردم ملکی کشته می شوند؛ زیرا شما از باشنده های محلی بحیث سپرهای انسانی استفاده می کنید.»
طالبان در ولایت پکتیا هم از یک تاکتیک مشابه استفاده می کند.
محمد اسماعیل زازی، یکی از بزرگان قومی در ولایت پکتیا، گفت که در یک درگیری در ولسوالی زورمت بتاریخ ۱۰ قوس، ۱۲ تن از مردم ملکی، بشمول زنان و اطفال، قربانی شدند.
او به سلام تایمز گفت: «از جمله دلایل اصلی قربانی شدن مردم ملکی این است که [طالبان] در منازل شان پناه گرفته و از آنان بحیث سپرهای انسانی استفاده می کنند.»
او گفت که برغم اعتراضات باشنده های محلی، «طالبان با استفاده از اسلحه و تهدید مردم به مرگ در ساحات مسکونی پناه گرفته اند.»
او گفت: «طالبان به عمد از خانه های مردم ملکی بالای نیروهای امنیتی تیرباری می کنند تا نیروهای امنیتی افغانستان و قوای بین المللی متقابلا به سوی شان فیر کرده و مردم ملکی را بکشند و تلاش می کنند تا مردم علیه نیروهای امنیتی بپا خیزند.»
عبدالوالی سهمی، معاون والی پکتیا، کشته شدن مردم ملکی در یک عملیات بتاریخ ۱۰ قوس را تایید کرد. به گزارش طلوع نیوز، وی گفت: «اکثر خانه های مردم توسط جنگجویان بحیث سپر استفاده شدند که این نادرست است.»
جنایات جنگی طالبان
جنرال سکندر اصغری، یک تحلیلگر امور نظامی در کابل، گفت که ستراتیژی طالبان در استفاده از سپرهای انسانی دو هدف را دنبال می کند: محافظت از جنگجویان در برابر حملات هوایی و به حد اکثر رساندن تهدید مرگ و میر افراد ملکی.»
او به سلام تایمز گفت: «وقتی باشنده های محلی در [عملیات] متضرر می شوند، شاید به مخالفت با حکومت و نیروهای امنیتی بین المللی بپردازند و این کار طالبان برای استخدام جنگجویان از میان باشنده های محلی را آسان تر می کند.»
اصغری گفت: «عامل اصلی کشته و متضرر شدن مردم ملکی در حملات هوایی، طالبان استند؛ زیرا آنها از باشنده های محلی بحیث سپرهای انسانی استفاده می کنند.»
به گفته بلال صدیقی، سخنگوی کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان، حمله بر ساحات مسکونی و استفاده از مردم ملکی بحیث سپرهای انسانی جنایت جنگی محسوب می شود.
او به سلام تایمز گفت: «گزارش های متعدد درباره استفاده عناصر مسلح مخالف حکومت از مردم ملکی بحیث سپرهای انسانی در دست است و این کمیسیون اقدام متذکره مخالفان مسلح را محکوم می کند.»
صدیقی گفت: «پناه گرفتن در ساحات مسکونی و استفاده از مردم ملکی بحیث سپرهای امنیتی توسط عناصر ضد حکومت از دلایل اصلی بلند رفتن تلفات ملکی در درگیری های مسلحانه محسوب می شود.»
او گفت:«ما از طالبان و سایر طرف های درگیر در جنگ می خواهیم از قوانین جنگی و حقوق بشر بین المللی تبعیت کنند. آنها با از پناه بردن به منازل مسکونی و استفاده از مردم ملکی بحیث سپرهای انسانی خودداری کرده و از ارتکاب جنایات جنگی دیگر دست بکشند.»
[ضیاء ثمر از هلمند در تهیه این گزارش مشارکت نموده است.]ّ