وانشگتن، دی سی -- اقدامی که ایالات متحده دوشنبه (۱۹ حمل) پر تعیین سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران بحیث یک سازمان تروریستی انجام داد، پس از چندین دهه اقدامات خصمانه در سراسر جهان توسط این گروه اجرا شد.
دونالد ترمپ، رئیس جمهور ایالات متحده، در یک خبرنامه گفت که این اقدام بی سابقه «بر این حقیقت اذعان دارد که ایران فقط یک کشور حامی تروریسم نه، بلکه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران نیز در تروریسم بحیث یک ابزار حکومت داری مشارکت کرده و آن را تمویل و ترویج می کند.»
ترمپ گفت: «سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران ابزار اصلی حکومت این کشور برای هدایت و اجرای کمپاین تروریسم جهانی آن رژیم است.»
این اولین بار است که ایالات متحده بجای تعیین گروه های چریکی یا نهادهای بیشتر غیررسمی، بخشی از یک حکومت خارجی را بحیث یک سازمان تروریستی تعیین می کند.
مایک پومپئو، وزیر خارجه ایالات متحده، بعد از اعلان ترمپ در گفتگو با خبرنگاران نسبت به عواقب تجارت با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از این به بعد به همه بنک ها و کسب و کارها هشدار داد.
پومپئو گفت: «رهبران ایران انقلابی نه، بلکه مشتی اخاذ و باجگیر استند. شرکت ها و بنک های سراسر جهان اکنون یک وظیفه روشن دارند تا اطمینان یابند شرکت های که با آنها معاملات مالی دارند، به هیچ عنوان هیچ نوع داد و ستد مالی و مادی با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران نخواهند داشت.»
یک مقام ارشد کابینه پرزیدنت ترمپ گفت که این اقدام جدید ارتباط با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران را جرم دانسته و «مقامات قضایی ما را قادر می سازد تا علیه کسانی که به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران حمایت مادی ارائه می دهند، طرح اتهام کند.»
پیشینه تروریستی
سپاه پاسداران بعد از انقلاب اسلامی ایران ۱۳۵۷ با ماموریت دفاع از رژیم ملایی، برخلاف واحدهای نظامی معمول تر که از سرحدات کشور محافظت می کنند، تشکیل شد.
طی چند دهه گذشته بسیاری از رویدادهای تروریستی در خاورمیانه و فراتر از آن به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران نسبت داده شده است.
در سال ۱۳۷۵ بم گذاری در مجتمع آپارتمانی برج های خبر در عربستان سعودی به کشته شدن ۱۹ تن از نظامیان آمریکایی و زخمی شدن ده ها تن دیگر منجر شد. در ماه سپتمبر (سنبله) گذشته یک محکمه فدرال آمریکا، ایران و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران را مسؤول این حمله شناخت.
در سال ۱۳۹۰ ایالات متحده گفت که یک پلان نیروی قدس برای به قتل رساندن سفیر سعودی در ایالات متحده در شهر واشنگتن را خنثی کرده است.
نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران که نام خود را از کلمه عربی قدس یا اورشلیم گرفته است، هم در ماموریت های خارجی، تعلیم، تمویل، و تسلیج گروه های افراطی بشمول ستیزه جویان عراقی، حزب الله، و حماس تخصص دارد.
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران در داخل ایران نیز به نفوذ بسیار گسترده سیاسی و اقتصادی دست یافته است و برخی تخمین ها حاکی از آن است که آنها حدود نیمی از اقتصاد ایران را کنترول می کنند.
نیروی قدس متهم به اشتراک در بم گذاری انتحاری یک مرکز جامعه یهودیان آرجنتین به سال ۱۳۷۳ است که در نتیجه آن بالغ بر ۸۰ نفر کشته و حدود ۳۰۰ نفر مجروح شدند.
این ها تنها تعداد کمی از اقدامات تروریستی است که طی چند سال گذشته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران ربط داده شده اند.
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران همچنان روابط قوی با القاعده داشته که حضور تعداد کثیر از عناصر القاعده که از مقامات بین المللی فراری استند، در ایران گواهی این مطلب است.
از جمله این افراد سیف العدل و عادل رضی بن صقر الوهبی الحربی می باشند که متهم به پلان ریزی حملات انتحاری به سفارتخانه های ایالات متحده در کنیا و تانزانیا بتاریخ ۱۵ اسد ۱۳۷۷ استند.
مداخله های خارجی
نیروی قدس نقش کلیدی را در حمایت از نیروهای رژیم سوریه در جنگ داخلی آن کشور ایفا کرده است.
تحلیلگران گفته اند که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران در کوشش توسعه نفوذ منطقوی خود و برقراری تسلط اش مصروف استخدام جوانان پاکستانی جهت جنگیدن برای منافع اش در سوریه بوده است.
این ستراتیژی را می توان در لوای زینبیون مشاهده کرد. افراد این لوا توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران تعلیم دیده و تسلیح می شوند و سپس ایران آنان را به سوریه منتقل می کند تا همراه سایر گروه های وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران و هم رژیم سوریه بجنگند.
بر علاوه، ایران در حدود ۵۰ هزار پناهنده افغان را طی سال های ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۶ برای جنگ در سوریه زیر بیرق فرقه فاطمیون سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران استخدام کرده است.
به گزارش اسوشیتدپرس، از این تعداد در حدود ۱۰ هزار افغان به افغانستان عودت کرده اند.
وزارت خزانه داری ایالات متحده در ماه جدی این دو گروه شبه نظامی را در لست سیاه مالی خود قرار داد که هدف اش قطع دسترسی آنها به شبکه های مالی بین المللی و از کار انداختن عملیات شان است.
استیون منوشن، وزیر خزانه داری ایالات متحده، در ماه جدی گفت: «رژیم بی رحم ایران از جوامع پناهنده گان ساکن ایران سوءاستفاده کرده ... و آنها را بحیث سپر انسانی در مناقشه سوریه بکار می بندد.»
وی افزود: «هدف قرار دادن ستیزه جویان مورد حمایت ایران و سایر نیروهای نیابتی خارجی توسط وزارت خزانه داری قسمتی از کمپاین جاری فشار ما جهت انداختن شبکه های نامشروع رژیم با استفاده ازصدور تروریسم و ناآرامی در سراسر جهان است.»
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران همچنان یک همپیمان مستحکم دیکتاتور سوریه بشار اسد است که مرتکب جنایات جنگی متعدد، بشمول استفاده از تسحلیات کیمیاوی بالای مردم خودش شده است.