تحلیلگران می گویند، پس از سالها دشمنی شدید، القاعده و حوثیها اتحاد غیراحتمالی تشکیل دادهاند که باعث شده این دو گروه علیرغم اختلافات شان، در مواجهه با تشدید فشار نظامی بینالمللی با یکدیگر همکاری کنند.
حوثیهای تحت حمایت ایران که ریشه در زیدیه، شاخهء از اسلام شیعه دارند، از نظر تاریخی دشمنان قسم خورده القاعده بودهاند. القاعده به ایدیولوژی سلفی-جهادی پایبند است که مسلمانان شیعه را مرتد میداند.
اما شواهد حاکی از همکاری فزاینده بین دشمنان سابق است که شامل کمک حوثیها در کمک به القاعده برای بدست آوردن موشک ها و هواپیماهای بی پیلوت، تبادل متقابل زندانیان و به اشتراک گذاشتن معلومات استخباراتی در مورد دشمنان مشترک بوده است.
این دو گروه اختلافات خود را کنار گذاشته اند تا مسیرهای حیاتی قاچاق سلاح و خطوط تدارکاتی در امتداد ساحل دریای سرخ و داخل یمن را امنیت کنند.
طبق گزارش سی تی سی سینتینل، یک نشریه تحقیقاتی ضد تروریزم، آنها یک شبکه گسترده قاچاق سلاح بین یمن و سومالیا ایجاد کردهاند.
و شواهدی از جنگ القاعده در کنار حوثیها در ولایت های مختلف یمن وجود دارد.
اقدامات ناامید کننده
حسین جعفری، تحلیلگر امور نظامی مقیم کابل، به سلام تایمز گفت، «حوثیها و القاعده جنگهای زیادی علیه یکدیگر داشتهاند، اما آنچه آنها را به هم نزدیکتر کرده است، ضرورت و مبارزه برای جلوگیری از فروپاشی است،»
جعفری گفت، «سالهاست که آنها به نام این باورها دست به کشتار و بیثباتسازی زدهاند، اما اکنون، تحت فشار و مجبور به کنار گذاشتن ایدیولوژیهای اصلی، حامیان خود را از دست میدهند و به طور فزایندهای منفور میشوند،»
در آغاز درگیری فعلی در یمن، که با کودتای حوثیها در ماه سنبلهء ۱۳۹۳ خورشیدی آغاز شد، شاخهء شبه جزیره عرب القاعده (ای کیو ای پی) حملاتی را علیه حوثیها و دولت یمن آغاز کرد.
حمزه بلوچ، تحلیلگر امور نظامی مقیم نیمروز، به سلام تایمز گفت، با این حال، با گذشت زمان، رابطه بین القاعده در شبه جزیره عرب و حوثیها تغییر کرده است و دو طرف وارد یک اتحاد فرصتطلبانه علیه دشمنان مشترک شدهاند.
او گفت که اتحاد رو به رشد بین القاعده و حوثیها نشانه قدرت نیست، بلکه بازتابی از ضعف و ناامیدی آنهاست.
بلوچ گفت، «هر دو گروه با کمبود شدید نیروی انسانی و منابع روبرو هستند و به طور قابل توجهی ضعیفتر از گذشته هستند،»
علاوه بر این، او خاطرنشان کرد که اتحاد بین القاعده در شبه جزیره عرب و حوثیها، اعتبار ایدیولوژیک هر دو گروه را در یمن و منطقه به شدت تضعیف کرده است، که این امر هر دو گروه را تضعیف کرده و حامیان آنها را از هم دور ساخته است.
تحلیلگران پیشبینی میکنند که ممکن در آینده این دو گروه دوباره علیه یکدیگر برخیزند.
محمد امین ظریفی، تحلیلگر امور سیاسی مقیم هرات، به سلام تایمز گفت، «اختلافات عمیق مذهبی و ایدیولوژیکی بین این دو گروه وجود دارد و دیر یا زود، این اتحاد جای خود را به خصومت مجدد خواهد داد.»