تروریسم

همزمان با بازسازی القاعده، افغانستان با تهدید تروریستی جدید مواجه است

گزارش از عمر

پس از کشته شدن اسامه بن لادن بنیانگذار القاعده توسط نیروهای ویژه ایالات متحده در عملیات زمینی در ایبت آباد بتاریخ ۱۳ ثور ۱۳۹۱ خورشیدی، سربازان و مقامات پولیس پاکستان در نزدیکی مخفیگاه بنیانگذار القاعده نگهبانی می کنند. [عامر قریشی/ خبرگزاری فرانسه]

پس از کشته شدن اسامه بن لادن بنیانگذار القاعده توسط نیروهای ویژه ایالات متحده در عملیات زمینی در ایبت آباد بتاریخ ۱۳ ثور ۱۳۹۱ خورشیدی، سربازان و مقامات پولیس پاکستان در نزدیکی مخفیگاه بنیانگذار القاعده نگهبانی می کنند. [عامر قریشی/ خبرگزاری فرانسه]

کابل -- دورهء ترور القاعده در افغانستان تلفات ویرانگر غیرنظامیان، نقض حقوق بشر و آزار و اذیت مذهبی را برجای گذاشته است و کارشناسان اکنون هشدار می دهند که این گروه در حال بازسازی ظرفیت خود برای حملات گسترده است.

القاعده در سال ۱۳۶۷خورشیدی در بحبوحه جنگ شوروی-افغان تأسیس شد، جنگی که جنگجویانی را جذب کرد و بعدا آنها هسته اصلی آن را تشکیل دادند. حضور آن باعث جذب افراط گرایان از چندین کشور شد و افغانستان و پاکستان را به عنوان مراکز تروریسم جهانی معرفی کرد.

حمزه بلوچ، تحلیلگر امور نظامی مستقر در نیمروز، به سلام تایمز گفت، «اگر گروه های افراطی مانند القاعده در طول تهاجم شوروی وارد افغانستان نمی شدند، این کشور هرگز در چنگال افراط گرایی و خشونت نمی افتاد،»

به گفتهء تحلیلگران، این گروه تاکتیک هایی مانند بمب گذاری های انتحاری را معرفی کرد که از روش های جنگ متعارف استفاده شده توسط گروه های قبلی در منطقه تفاوت داشت.

به گفتهء مرکز جهانی مسئولیت حفاظت، ایدیولوژی افراطی القاعده موجب نقض گسترده حقوق بشر در سراسر افغانستان، به ویژه حملات سیستماتیک علیه اقلیت های قومی و مذهبی شده است.

جامعه هزاره به ویژه در برابر بمب گذاری های انتحاری و حملات به اماکن مذهبی آسیب پذیر بوده است.

تحقیقات این مرکز همچنین نشان می‌دهد که حضور بی‌ثبات‌کننده گروه‌های افراط‌گرای مسلح به طور قابل توجهی به بحران انسانی افغانستان کمک کرده است، طوری که دو سوم مردم اکنون برای زنده ماندن به کمک‌ها وابسته هستند.

سوء استفاده از دین

به گفته جیرولد پست، کارشناس تروریزم، کتابچه های آموزشی القاعده الگوی حساب شده ای از سوء استفاده مذهبی را نشان می دهد که به طور انتخابی به آیات و احادیث قرآنی بدون قرینه مناسب استناد می کند.

پست گفت، القاعده زمانی که دستورالعمل هایش با رهنمودهای اصیل اسلامی در تضاد باشد، توجیهات مفصلی ارائه می دهد.

او گفت، این گروه برای توجیه تروریزم انتحاری، اصل «نه میر مگر اینکه اسلام داشته باشی» - که هدف آن تشویق وفاداری کامل به ایمان است - تحریف می کند.

محمد نعیم غیور، تحلیلگر امنیتی افغان مقیم ایتالیا، به سلام تایمز گفت، «القاعده از زمان پیدایش، با استفاده از نام اسلام، جنایات علیه بشریت مرتکب شده است،»

وی گفت، «اقدامات گروه های انشعابی مانند داعش به وضاحت ماهیت واقعی این شبکه تروریستی را منعکس می سازد،»

عواقب ماندگار

غیور گفت، «القاعده پیشرفت و توسعه افغانستان را از مسیر خود خارج کرد و آن را به سمت جنگ و ویرانی سوق داد. این شبکه تروریستی مسئول بیش از چهار دهه کشتار، معلولیت، تخریب و مهاجرت اجباری است،»

این اعمال آنها به حملات ۱۱ سپتمبر اتمام یافت، که بلوچ خاطرنشان کرد که «از خاک افغانستان برنامه ریزی شده بود و جرقه جنگ ویرانگر دیگری را به راه انداخت.»

این تهدید فقط گذشته نیست. غیور هشدار داد که از ماه اسد سال ۱۴۰۰ خورشیدی، القاعده دوباره ظهور کرده و در حال توسعه قابلیت های حملات در مقیاس بزرگ است.

کارشناسان سازمان ملل این ارزیابی را در گزارشی در ماه سرطان تأیید، و تلاش‌های القاعده برای بازسازی ظرفیت عملیاتی از طریق مشارکت با سایر گروه‌های افراطی را مستند کردند.

این گزارش به هجوم نگران کننده ای از جنگجویان آسیای میانه و عرب که اغلب به عنوان گروه های شکارچی به افغانستان وارد می شوند، اشاره می کند.

آیا شما این مقاله را می پسندید؟

7 دیدگاه

شیوه نامۀ بیان دیدگاه ها * نشان دهندۀ فیلد اجباری است 1500 / 1500

اردوی پاکستان: افغانستان نباید تروریست‌ها را بر پاکستان ترجیح دهد اردوی پاکستان بار دیگر ادعا کرده است که حملات تروریستی در این کشور ریشه در افغانستان دارد و پاکستان به تلاش‌هایش برای از بردن شبکه‌های تروریستی ادامه می‌دهد. احمد شریف چودری، سخنگوی اردوی پاکستان در یک نشست خبری امروز (جمعه) گفت که پاکستان پیوسته برای برقراری صلح در افغانستان کار کرده است، اما با وجود این تلاش‌ها، فعالیت‌های تروریستی که از خاک افغانستان سرچشمه می‌گیرد، همچنان تهدیدی برای پاکستان است. چودری گفت: «افغانستان کشور برادر، همسایه و اسلامی ما است و به خودمختاری آن احترام کامل داریم، اما ما می‌خواهیم که تروریست‌ها را بر پاکستان ترجیح ندهد. لوی درستیز در این باره به وضاحت بیان کرده است که حفاظت جان یک پاکستانی بر افغانستان مقدم است. اگر دستان آلوده به خون شهروندان بی‌گناه پاکستان در آنسوی مرز حمایت و تقویت می‌شوند، وضع موجود دیگر قابل قبول نیست.» سخنگوی اردوی پاکستان خاطر نشان کرد که با وجود مشکلات و اعتراضات، پاکستان بیش از ۸۰۰ هزار مهاجر غیر قانونی افغان را به کشور شان بازگردانده است. این اظهارات سه روز پس از آن مطرح می‌شود که اردوی پاکستان بر ولسوالی برمل پکتیکا حملات هوایی انجام داد که ده ها کشته بر جای گذاشت. امارت اسلامی این حملات را تجاوز آشکار و خلاف اصول بین المللی خوانده است. مقام‌های پاکستانی همواره ادعا کرده اند که حملات در این کشور ریشه در افغانستان دارد، اما امارت اسلامی این ادعاها را رد کرده و گفته است که افغانستان مقصر «ناکامی امنیتی» پاکستان نیست. این در حالی است که پاکستان از ۴۶ سال به اینسو در مقابل افغانستان افراذ مسلح و ترورستها را تربیه، تمویل و تجهیز می کند.

پاسخ

نخیر من در شرایط نیستم که این مقاله را بپسندم، چون افغانستان پس از بیست سال شاهد تغییرات گسترده‌ی بود که همه کشورها شاهد حال بوده اند.

پاسخ

خیلی عالی

پاسخ

من از این برنامه راضژ

پاسخ

در افغانستان وقتی که گروهای القاعده وارد شد مردم تمام امید و آرزوهای بزرگ شان را از دست دادند. در چند دهه جنگ با القاعده و دیگر گروه های تروریستی مردم تمام داشته های شان را از دست دادند،خیلی اشخاص سر شناس و بزرگ این مملکت در جنگ با القاعده جان خود را از دست دادند.

پاسخ

من به حرف های شما اعتماد دارم ولی من در اینجازنده گی می‌کنم حکومت به همیشه واستوار بمانه ما دیدم که امنیت چگونه به سرتاسر افغانستان یکسان حکومت داری میکنن من افتخار می‌کنم یک افغان آستم هویت من هیچ وقت تغییر نمیکنه من همیشه یک افغان میمانم من وطن مه دوست دارم چون اینجا سرزمین عیاران و کاکه ها است سر زمین پر است گل گلدان عشق است این سرزمین شیران زنده باد افغانستان کبیر

پاسخ

نه، من نمی گویم که این نوشته خوشم آمد. لطفا افغانستان را با هیچ نام دیگری نابود نکنید. مردم ما دیگر تحمل جنگ و ویرانی را ندارند. هیچ القاعده ای در افغانستان وجود ندارد و هیچ تروریستی وجود ندارد. اینها فقط شایعه است. به افغانستان کمک کنید تا مردمش دوباره روی پای خود بایستند. دیگر میهن ما را به کوره جنگ تبدیل نکنید.

پاسخ