تروریسم

شاخهء خراسان داعش از جهل به عنوان ابزاری برای مهار کردن مردم استفاده می کند

گزارش از عمر

یک متعلم یک روز پس از حمله انتحاری شاخهء خراسان داعش به مرکز تعلیمی کوثر در کابل که به تاریخ ۴ عقرب ۱۳۹۹ رخ داد، در نزدیکی صحنهء حمله ایستاده است. [وکیل کوهسار/ خبرگزاری فرانسه]

یک متعلم یک روز پس از حمله انتحاری شاخهء خراسان داعش به مرکز تعلیمی کوثر در کابل که به تاریخ ۴ عقرب ۱۳۹۹ رخ داد، در نزدیکی صحنهء حمله ایستاده است. [وکیل کوهسار/ خبرگزاری فرانسه]

نزدیک به یک دهه است که شاخهء خراسان داعش مکاتب، پوهنتونها و مراکز تعلیمی افغانستان را با یک سلسله حملات خشونت آمیز هدف قرار داده است.

کارشناسان می گویند، حملات این گروه بر علیه نظام تعلیمی بخشی از یک استراتیژی عمدی برای ایجاد کنترل بر جمعیت از طریق جهل اجباری است.

عبدالکریم سکندری، استاد پوهنتون مستقر در هرات، به سلام تایمز گفت، «ایدیولوژی سیاه و غیرانسانی داعش در جایی رشد می کند که تعلیم و تحصیل در آن وجود نداشته باشد،» و یادآوری کرد که، «هیچ فرد تحصیل کرده و آگاه از اقدامات داعش حمایت نمی کند.»

وی گفت، «هر چه یک جامعه تحصیل کرده و روشنفکرتر شود، نفوذ و حضور داعش در آن جامعه بیشتر فرو می ریزد و با شکست مواجه می شود،»

بر اساس یک مطالعه سال ۱۴۰۱ توسط جنیوا کال و اکادمی حقوق بشردوستانه بین المللی جنیوا و حقوق بشر، حملات به نظام تعلیمی، اصول اسلامی را نقض می کند.

در این مطالعه به نقل از یک عالم اسلام محمدهاشم کمالی آمده است، «علمای قبلی و فعلی اسلامی بر عدم جواز هدف قرار دادن کودکان تاکید می‌کنند و هدف قرار دادن مکاتب را حرام می‌دانند،»

علاوه بر این، در روایات قرآنی و احادیث نبوی، حصول علم به عنوان یک واجب تلقی شده است.

سکندری گفت، با این حالشاخهء خراسان داعش حملات مکرری را علیه مؤسسات تعلیمی و معلمان انجام داده است.

در ماه سنبله، یک بمب انتحاری شاخهء خراسان داعش در محله قلعه بختیار کابل، شش نفر از جمله یک استاد پوهنتون را کشت و ۱۳ تن دیگر را زخمی کرد.

در ماه سنبله سال ۱۴۰۱ شاخهء خراسان داعش بیش از ۵۰ متعلم را در مرکز تعلیمی کاج در کابل کشت و در ماه عقرب سال ۱۳۹۹ حد اقل ۳۵ نفر را در حمله به پوهنتون کابل کشت.

حمله سال ۱۳۹۹خورشیدی به مرکز تعلیمی کوثر دانش کابل ۳۰ کشته و بیش از ۷۰ زخمی برجای گذاشت که اکثراً کودکان و نوجوانان بودند.

و در ماه اسد سال ۱۳۸۷ شاخهء خراسان داعش مرکز تعلیمی موعود در کابل را هدف قرار داد و نزدیک به ۵۰ نفر را که بیشتر آنها نوجوان بودند، کشت.

به گفته دیده بان حقوق بشر، حتی برای بازماندگان، این حملات «مشکلات اقتصادی طولانی مدت، آسیب پایدار به صحت جسمی و روانی، و موانع جدیدی بر سر راه تعلیمی» ایجاد می کند.

هدف گذاری تعلیم وتربیهء زنان

رقیه حیدری معلم مقیم هرات به سلام تایمز گفت، «هدف گروه های تروریستی مانند شاخهء خراسان داعش با حذف زنان از مسیر تعلیم، ترویج افراط گرایی و بی سوادی در جامعه است،»

حیدری گفت، بقای شاخهء خراسان داعش به حفظ یک پایگاه پشتیبانی بی سواد بستگی دارد، و افزود، «هر چه تعداد جوانان بی‌سواد در جامعه بیشتر باشد، داعش آسان‌تر می‌تواند آنها را به عنوان سرباز جذب کند و اهداف خود را از طریق آنها انجام دهد.»

پرویز صدیق، فعال جامعه مدنی در هرات، به سلام تایمز گفت، «حمله بر مراکز تعلیمی به منظور ایجاد ترس و وحشت در جامعه است تا جوانان را از ادامه تحصیل بازدارد،»

وی افزود، «داعش از جامعه ای متشکل از افراد تحصیل کرده می ترسد. زمانی که سطح سواد و تعلیم در جامعه بالا رود، دیگر جایی برای ایدیولوژی های افراطی شاخهء خراسان داعش باقی نخواهد ماند.»

آیا شما این مقاله را می پسندید؟

3 دیدگاه

شیوه نامۀ بیان دیدگاه ها * نشان دهندۀ فیلد اجباری است 1500 / 1500

علی

پاسخ

خوب

پاسخ

بسیار خوب است تعلیم و تربیه چون با سوادی یگ نعمت بزرگ از طرف الله است

پاسخ