تروریسم

افغان‌ها از فروپاشی شاخه سوری القاعده به عنوان ضربه‌ء به افراط‌ گرایی استقبال کردند

گزارش از محمدقاسم

جنگجویان حراس الدین در کمپ حمزه بن عبدالمطلب در سوریه، همانطور که در تبلیغات منتشر شده توسط شاخه رسانه‌ای این گروه، شام الرباط میدیا، در ماه میزان سال ۱۳۹۹ پخش شده است، دیده می شوند.

جنگجویان حراس الدین در کمپ حمزه بن عبدالمطلب در سوریه، همانطور که در تبلیغات منتشر شده توسط شاخه رسانه‌ای این گروه، شام الرباط میدیا، در ماه میزان سال ۱۳۹۹ پخش شده است، دیده می شوند.

سقوط شاخهء سوری القاعده فراتر از میدان‌های نبرد سوریه انعکاس یافته است. تحلیلگران و علمای دینی افغان شکست این گروه را نه تنها یک پیروزی نظامی، بلکه به عنوان رد قاطع ایدیولوژی افراطی می‌ دانند.

حراس الدین عمدتاً در ولایت ادلیب سوریه فعالیت می‌کرد، جایی که قلمروی در نزدیکی مرز ترکیه را در کنترل داشت. این گروه با سایر جناح‌های افراطی متحد شد اما با نیروهای مخالف که به دنبال فاصله گرفتن از القاعده بودند، درگیر شد.

تحلیلگران به سلام تایمز گفتند، اگرچه نیروهای ائتلاف به رهبری ایالات متحده حملاتی انجام دادند که حراس الدین را مجبور به انحلال کرد، اما فروپاشی سریع آن، آسیب‌ پذیری‌های عمیق‌تری را آشکار کرد.

به گزارش بخش مانیتورینگ بی بی سی، در ماه پس از انحلال این گروه، از ۱۱ دلو الی ۷ حوت، نیروهای ائتلاف پنج حمله هوایی هدفمند علیه عوامل باقی‌مانده انجام دادند و حداقل شش نفر مرتبط با این گروه را در ولایت های ادلیب و حلب کشتند.

تحلیلگران گفتند، حراس الدین ممکن است منحل شده باشد، اما نیروهای ائتلاف مصمم هستند که از هرگونه تلاش برای بازسازی آن جلوگیری کنند.

سوءاستفاده از دین

آنها گفتند که فروپاشی حراس الدین، بیش از یک شکست نظامی، نشان‌دهنده شکست ایدیولوژی افراطی آن بود که با رهنمایی بنیادی اسلامی و ارزش‌های اجتماعی در تضاد بود.

مولوی عبدالرحمان همدم، یک عالم دینی مقیم مزار شریف، به سلام تایمز گفت، «گروه‌های تروریستی مانند القاعده که اسلام را به وسیلهء برای خشونت و تروریزم تبدیل می‌کنند، نه تنها امنیت جوامع مسلمان را تهدید می‌کنند، بلکه تصویر واقعی اسلام را نیز تحریف می‌کنند،»

رهبران دینی مدت‌هاست استدلال می‌کنند که ادعای القاعده مبنی بر مشروعیت دینی، به گونهء ظاهری برای توجیه خشونت و جمع‌ آوری مال تحت لباس دین است.

همدم گفت، «این گروه‌ها باید درک کنند که هیچ مشروعیتی در استفاده از دین برای توجیه اقدامات خود ندارند. اسلام بر اساس رحمت، عدالت و همزیستی مسالمت‌آمیز بنا شده است. هرگز خشونت بی‌رحمانه علیه انسان‌ها را تأیید نمی‌کند.»

او افزود، «اسلام دین صلح و همبستگی است، نه دین کشتار و ویرانی،»

پیامدهای گسترده‌ تر

علی اکبر محمدی، تحلیلگر امور امنیتی مستقر در لندن، انحلال حراس الدین را «یک موفقیت استراتژیک در مبارزه با افراط‌گرایی جهانی» توصیف کرد.

او گفت، این شکست، یک منبع حیاتی جذب نیرو توسط القاعده را از بین برد، بخاطریکه این گروه به عنوان مرکز برای جنگجویان خارجی عمل می‌کرد.

کمپاین علیه حراس الدین همچنین اثربخشی تلاش‌های هماهنگ بین‌المللی در از بین بردن زیرساخت‌های تروریستی را نشان داد.

محمد حیدری، تحلیلگر امور سیاسی مستقر در بلجیم، گفت، «پس از یک سلسله حملات دقیق که مراکز و مخفیگاه‌های لوژستیکی مهم را نابود کرد، این گروه از نظر عملیاتی فلج و غیرمؤثر شده است،»

او گفت، «فروپاشی این گروه تروریستی باید به عنوان یک مطالعه قضیه در مورد چگونگی تضعیف و نابودی سازمان‌های تروریستی توسط همکاری‌های بین‌المللی مورد استفاده قرار گیرد.»

تحلیلگران موافق اند که در حالی که تهدیدها همچنان ادامه دارد، گروه‌های افراطی نمی‌توانند بدون مشروعیت مذهبی و حمایت جوامعی که ادعای نمایندگی آنها را دارند، زنده بمانند.

آیا شما این مقاله را می پسندید؟

0 دیدگاه

شیوه نامۀ بیان دیدگاه ها * نشان دهندۀ فیلد اجباری است 1500 / 1500