کابل -- بر اساس گفته های هیئت معاونت ملل متحد در افغانستان (یوناما)، دستاورد های بسیار عمده در مبارزه با تروریزم در افغانستان موجب نشده اند که مردم ملکی از تحمل داغ حملات جنگجویان در امان بمانند.
جنگجویان با اقداماتی چون حمله های انتحاری، حمله بر مساجد و رسانه ها و جابجا کردن ماین ها در مسیر رفت و برگشت مردم هزاران تن از افراد ملکی را کشته اند.
بربنیاد آمار یوناما در افغانستان، از جنوری تا سپتمبر ۲۰۱۷ میلادی [جدی ۱۳۹۵ - سنبله ۱۳۹۶]، ۲۶۴۰ فرد ملکی کشته شده و ۵۳۷۹ تن دیگر زخمی شده اند. گزارش مربوط به متباقی ماه های سال روان هنوز نشر نشده است.
در گزارش ماه میزان یوناما آمده است که در ۹ ماه نخست سال، ۲۹۸ زن کشته شده و ۷۰۹ تن دیگر زخمی شده اند که نسبت به همین مدت در سال ۲۰۱۶ این رقم ۱۳ فیصد افزایش را نشان می دهد.
همچنان در همین زمان ۶۸۹ کودک کشته شده و ۱۷۹۱ کودک دیگر زخمی شده اند.
حملات انتحاری عامل اصلی مرگ و میر غیر نظامیان
بر بنیاد گزارش یوناما، حملات انتحاری و پیچیده، کشتارهای هدفمند و عمدی، مواد منفجره تعبیه شده نوع فشاری و حملات هوایی باعث افزایش کشتار افراد ملکی شده است.
افزایش تلفات غیرنظامیان در افغانستان باعث نگرانی یوناما، فعالان مدنی و مردم شده و موجب شده تا ۲۰ نهاد جامعه مدنی گروه دادخواهی برای محافظت افراد ملکی را ایجاد کنند.
عزیز احمد تسل، یک عضو گروهء داد خواهی حفاظت از افراد ملکی به سلام تایمز گفت: «از ماه جوزا تا ۲۵ قوس سال روان [۱۳۹۶] بر بنیاد آمار که ما جمع آوری کرده ایم ۹۷۷ نفر افراد ملکی کشته و ۱۴۱۴ نفر افراد ملکی زخمی شده اند که ۶۶ کودک و ۷۶ خانم در جمع شهدا بوده اند.»
او گفت: «علت اصلی تلفات ملکی ... حملات انتحاری است.»
یوناما نیز طالبان و «دولت اسلامی» (داعش) را به ترتیب مسئول ۶۶ فیصد و ۱۰ فیصد تلفات غیرنظامیان دانسته و متباقی را به گروه های مسلح ناشناس ربط داده است.
رقیه نایل، یک عضو ولسی جرگه از ولایت غور به سلام تایمز گفت، «متاسفانه طالبان و دیگر گروه های تروریستی هیچ توجهی به زندگی شهروندان این کشور ندارند.»
وی گفت: «از قتل شهروندان کشور گرفته تا تخریب مکاتب، سرک ها و خانه ها تمام اعمال مخالفان دولت به ضرر کشور می باشد.»
احمد بهروز، یک تحلیلگر سیاسی افغان گفت که حملات بالای غیرنظامیان هیچ توجیهی ندارند و «هم از نگاه دینی و هم از نگاه قوانین بین المللی بشردوستانه محکوم شده اند.»
وی به سلام تایمز گفت: «اگر یک بررسی از قربانیان حملات طالب و داعش داشته باشیم به وضاحت می بینیم که اکثر قربانیان مردم ملکی استند. این کشتن مردم ملکی هیچ توجیه نظامی، قانونی و اسلامی ندارد.»
شیراحمد، یک باشنده کابل که ۳۷ سال عمر دارد به سلام تایمز گفت: «ما از جنگجویان این را می پرسیم -- اگر آنها با حکومت مشکل دارند چرا حمله انتحاری شان را در مساجد و یا در جاهای عامه انجام می دهد و جان [مردم ملکی] عادی را می گیرند؟»
حمله به اهداف مذهبی
بنا بر یک گزارش جداگانه یوناما که به تاریخ ۱۶ عقرب نشر گردید، حملات بر عبادتگاه ها نیز به شکل فزاینده عادی می شوند.
همچنان یوناما در یک گزارش دیگر که به تاریخ ۱۶ عقرب نشر کرده گفته است: «از ۱۱ جدی ۱۳۹۴ تا ماه عقرب سال ۱۳۹۶ مجموع ۵۱ مورد حملات بر عبادتگاه ها؛ افرادی که از حق عبادت، برگزاری مراسم مذهبی و اجرای مناسک دینی شان استفاده می کردند؛ قتل های هدفمند، اختطاف و تهدید علمای دینی و بزرگان مذهبی را ثبت کرده اند که اکثرا توسط عناصر مخالف دولت صورت گرفته است.»
این گزارش افزود که در نتیجه این گونه حملات ۲۷۳ تن کشته و ۵۷۷ تن دیگر زخمی شده اند.
این گزارش حمله ۷ جدی داعش بر مرکز فرهنگی تبیان در کابل را که حد اقل ۴۰ افغان اغلب جوان را کشت، شامل نمی شود.
تلفات افراد ملکی در اثر این گونه اقدامات تروریستی از ابتدای سال ۲۰۱۶ تاکنون تقریبا دو برابر مجموع کل تلفات ثبت شده بین سال های ۲۰۰۹ و ۲۰۱۵ می باشد.
محافظت از عبادتگاه ها
بر اساس گفته های تسل، گروهء داد خواهی حفاظت از افراد ملکی از شبه نظامیان می خواهد تا از حمله به عبادتگاه ها و سایر اهداف دینی خودداری کنند.
او گفت: «نخستین هدف ما این است که قوانین بین المللی بشردوستانه باید از سوی طرف های درگیر مراعات شوند و مکان های مقدس هدف قرار نگیرد.»
تسل از مخالفان دولت خواست «تا قوانین جنگ را مراعات کنند در جاهای که مردم ملکی هستند حمله انتحاری نکنند.»
وی افزود: «تا کی می خواهید کشتن مردم ملکی را ادامه دهید؟»
او گفت: «از مردم خواستار این استیم که بر مخالفان دولت فشار وارد کنند تا از کشتار افراد ملکی خودداری کنند.»
یوناما ضمن قدردانی از اقدامات حکومت افغانستان مبنی حافظت از افراد ملکی، از این حکومت خواسته است تا حقوق شهروندان خود مبنی بر عبادت در فضای امن و فارغ از ترس از حمله را تامین کند.
یوناما همچنان از مخالفان دولت خواسته است تا هرگونه حمله مستقیم بر عبادتگاه ها و همچنان هدف قرار دادن رهبران دینی و نمازگزاران را متوقف نموده و استفاده از عبادتگاه ها به حیث اهداف نظامی را متوقف کنند.
تادامیچی یاماموتو، نماینده خاص سرمنشی سازمان ملل در افغانستان و رئیس یوناما گفت: «به قانون احترام بگذارید. هدف قرار دادن عبادت کنندگان و رهبران دینی را متوقف کنید.»