کابل -- تحلیلگران هشدار می دهند که اگر القاعده خود و پناهگاه های امن خود را در این کشور جنگ زده بازگرداند، افغانستان می تواند دوباره به عنوان یک مرکز جهانی برای گروه های تروریستی ظاهر شود.
آنها می افزایند که خیزش دوباره القاعده در افغانستان به طور قابل توجهی امنیت جهانی را به خطر می اندازد.
احمد ضیا سراج، رئیس پیشین ریاست امنیت ملی افغانستان از جمله کسانی است که چنین هشدار می دهد.
سراج در مصاحبهء در ماه ثور که توسط مرکز مبارزه با تروریزم (سی تی سی) در ویست پوینت منتشر شد، هشدار داد که القاعده قصد دارد افغانستان را به مرکز برنامه ریزی و سازماندهی حملات تروریستی خود علیه کشورهای دیگر تبدیل کند.
او گفت، «القاعده اکنون در موقعیتی است که افغانستان را به مرکز فرماندهی و کنترل خود تبدیل می کند،» و می افزاید که حمایهء مالی آن از دیگر جنگجویان یک دلیل اضافی برای نگرانی است.
او گفت، «برای حفظ رهبری القاعده، آنها در سایر گروههای تروریستی مانندجنبش اسلامی ترکستان شرقی (ای تی آی ام)، تحریک طالبان پاکستان (تی تی پی)، جنبش اسلامی ازبکستان (آی ام یو) سرمایه گذاری کردند،»
او گفت، «القاعده همچنین به طور جداگانه رابطه قوی با گروه های جنایت های سازمان یافته فعال در مرزهای بین افغانستان، پاکستان و ایران برقرار کرده است،»
او گفت، «ساحات مشترک مانند قاچاق مواد مخدر، قاچاق انسان، قاچاق اسلحه، و انواع دیگر تجارت غیرقانونی سودآور وجود دارد که برای هر دو طرف سود دارد.»
سراج گفت، «تهدید در حال افزایش است،»
یک تهدید بزرگ جهانی
لین اودونیل روزنامه نگار استرالیایی در ماه حمل در مقابله ای برای مجله فارین پالیسی نوشت که القاعده به تاکتیک های قبلی خود در افغانستان بازگشته است.
او گفت، آنها بار دیگر کمپ های آموزشی جنگجویان را راه اندازی کرده و سود حاصل از تولید مواد مخدر غیرقانونی، استخراج معادن و قاچاق را به اشتراک می گذارد و درآمد حاصل از این فعالیت ها را به شرکت های وابسته خود در سراسر جهان هدایت می کند.
محمد نعیم غیور، تحلیلگر امور نظامی افغانستان در ایتالیا، گفت که القاعده، درست مانند قبل از حملات ۱۱ سپتمبر به ایالات متحده، یکبار دیگر افغانستان را به پناهگاه خود تبدیل کرده است.
او گفت، «در طول تقریباً سه سال گذشته، در کنار تقویت سایر گروه های تروریستی در افغانستان، القاعده برای بار دیگر احیا شده است. اگر این روند ادامه پیدا کند، افغانستان بار دیگر به یک تهدید بزرگ برای جهان تبدیل خواهد شد.»
غیور گفت، «وضعیت در افغانستان با سایر کشورهایی که القاعده در آن حضور دارد، متفاوت است.در کشورهایی مانند یمن، سومالیا یا لیبیا، خطر حملات هوایی خارجی وجود دارد، اما در حال حاضر، چنین تهدیدی برای القاعده در افغانستان وجود ندارد.»
جلوگیری از ناامنی در کشور مسؤلیت حکومت کنونی افغانستان است. حکومت باید با جامعه جهانی همکاری کند و اجازه ندهد هیچ گروهی امنیت مردم را مختل کند. برای تامین امنیت به نیروهای پولیس، استخبارات و نظامیان قوی نیاز است. حکومت تازه تأسیس افغانستان می تواند از طریق مذاکره با اتحادیه اروپا، به ویژه با ترکیه و در کنار آن با هند، پرسونل خود را آموزش دهد و برای رفاه افغانستان همکاری کند.
پاسخ4 دیدگاه
اینها همه فقط تبلیغات دشمن است و صلح در افغانستان برقرار است. ان شاءالله از اینجا صلح به تمام دنیا سرایت خواهد کرد. همچنین نباید انتقادهای بی اساس داشته باشید.
پاسخ4 دیدگاه
مهمترین چیز این است که حکومت طالبان گزارش شورای امنیت سازمان ملل متحد را که ادعا می کند طالبان همچنان به روابط خود با شبکه القاعده ادامه می دهد و کمپ های آموزشی جدیدی در افغانستان ایجاد کرده است، به شدت رد کرده است. ذبیح الله مجاهد سخنگوی دولت طالبان با انتشار بیانیه ای گفت، «امارت اسلامی افغانستان شدیدا این اتهام نادرست را رد می کند... هیچ گروه وابسته به القاعده در افغانستان وجود ندارد و امارت اسلامی به کسی اجازه نمی دهد که از خاک افغانستان علیه دیگران استفاده کند.» مجاهد همچنین مدعی شد که «برنامه سیستماتیک» اتهامات علیه دولت آنها از سوی سازمان ملل راه اندازی شده است و افزود، «ما می دانیم که برخی از کشورهای عضو شورای امنیت به طور طبیعی نسبت به افغانستان خصومت دارند و چنین شایعاتی را منتشر می کنند، اما سایر کشورهای عضو که روابط خوب با افغانستان دارد، نباید اجازه دهد که اعتبار این نهاد بزرگ بین المللی خدشه دار شود و تصمیمات آن بر اساس اهداف سیاسی چند کشور باشد.
پاسخ4 دیدگاه
اگر افرادی مانند ضیاء سراج که چنین اظهاراتی را بیان می کنند، در دوران کار خود چنین اطلاعات قبلی داشتند، چرا امروز افغانستان در دست طالبان بود و چرا شایعاتی از ظهور و فعالیت مجدد القاعده به گوش می رسید؟ هرکس به دنبال منافع خود است. علاوه بر این، اگر هر گروه تروریستی در جایی تأسیس شود، حتما توسط کشورهای ابرقدرت حمایت می شود. غیرممکن است که چنین گروهی به تنهایی فعالیت خود را آغاز کند. بنابراین، هر کشوری که ادعا می کند القاعده دوباره در افغانستان فعال شده و احساس خطر می کند، باید همکاری خود را با طالبان افزایش دهد تا گام های مؤثری برای جلوگیری از گروه القاعده بردارد. درست است که طالبان حرف کسی را نمی شنوند و به میل خود عمل می کنند، اما اگر خدای ناکرده گروه هایی مثل القاعده و غیره دوباره در افغانستان مستقر شوند، ضرر آن در سطح جهانی دیده می شود. بهتر است برای بقای افغانستان با طالبان همکاری شود.
پاسخ4 دیدگاه