کابل -- القاعده از زمان مرگ رهبر خود، ایمن الظواهری، در حمله هواپیمای بدون سرنشین ایالات متحده در ماه سرطان سال ۱۴۰۱ خورشیدی در کابل، با بحران رهبری دست و پنجه نرم می کند که آن را مجبور به کنار گذاشتن اصول اساسی خود برای تضمین بقای خود کرده است.
در حالی که گزارش ها حاکی از آن است که سیف العدل، مقیم در ایران، رهبری این گروه را بر عهده گرفته است، اما القاعده رسما این انتقال را تایید نکرده است -- سکوتی که تحلیلگران می گویند نشان دهنده وضعیت ضعیف آن است.
عبدالقادر فیضی، تحلیلگر امور سیاسی مستقر در هرات، به سلام تایمز گفت، «در چند سال گذشته، بسیاری از رهبران و شخصیت های کلیدی القاعده در عملیات ایالات متحده از بین رفته اند،»
وی افزود، «فشار نظامی ایالات متحده القاعده را فلج کرده است» و خاطرنشان کرد که با مرگ الظواهری، «القاعده عملاً بدون رهبر شده است.»
فیضی گفت، «در حالی که القاعده همچنان در افغانستان، شبه قاره هند، خاورمیانه و افریقا فعال است، فاقد رهبری قوی برای مدیریت این شبکه است،»
او گفت که تهدید اصلی آن در افغانستان از «پناهگاه های امن» ای که در آنجا ایجاد کرده و از «روابط آن با سایر گروه های تروریستی» سرچشمه می گیرد.
زوال القاعده با حضور العدل در ایران با اکثریت شیعه مشهود است -- یک صف بندی متناقض که تحلیلگران آن را انحراف از ایدیولوژی القاعده می دانند.
فواد اکبری، تحلیلگر امور سیاسی مستقر در هرات، به سلام تایمز گفت، «رهبری القاعده چنان ضعیف و ناتوان شده است که پذیرفته است زیر پرچم دشمن دیرینه خود، ایران زندگی کند،»
او گفت، «همکاری رهبران القاعده با رژیم ایران بدون شک به نفع ایران است که از این رهبری ضعیف سوء استفاده می کند،»
زندانی شدن العدل در گذشته توسط رژیم ایران و اتکای فعلی به این رژیم برای حفاظت به شدت به اعتبار این گروه لطمه زده است.
رهبران غیر قابل اعتماد
اکبری گفت، «به دلیل ضعف و پناه بردن به ایران، رهبران القاعده به شدت غیرقابل اعتماد شده اند. حتی در صفوف خود، آنها اعتبار خود را از دست داده اند و اکنون ترجیح می دهند بطور مخفی زندگی کنند.»
او افزود که رهبران القاعده از ترس اینکه هدف حملات هوایی ایالات متحده قرار گیرند، نمی توانند آشکارا عمل کنند.
این گروه برای تامین مالی عملیات خود به طور فزاینده به فعالیت های جنایي مانند قاچاق اسلحه واخاذی وابسته است.
بر اساس گزارش های استخباراتی، این کشور همچنین از منابع معدنی افغانستان و مردم فقیر بهره برداری می کند.
سید اشرف سادات، فعال افغان که اکنون در سویدن مستقر است، گفت، «برای رهبری القاعده، ارزش ها و اصول دینی هیچ اهمیتی ندارند،»
او گفت، «رهبران القاعده مایل هستند برای به دست آوردن پول و حفظ شبکه تروریستی خود دست به هر کاری بزنند. القاعده به دلیل رفتار غیراسلامی خود حتی در میان گروه های اسلامی افراطی اعتبار خود را از دست داده است.»
او افزود، القاعده یا مستقیماً حملاتی را انجام می دهد یا به گروه هایی مانند تحریک طالبان پاکستان (تی تی پی) برای هدف قرار دادن سایر مسلمانان متکی است و خاطرنشان کرد که رهبری این گروه از دین صرفاً به عنوان ابزاری برای پیشبرد منافع شخصی خود استفاده می کند.
من فعلا تا بعد هیچ تعهداتی ندارم.
پاسخ2 دیدگاه
مقبول
پاسخ2 دیدگاه