امنیت

باشندگان هرات از قیام ۱۳۵۷ یاد بود نموده، روسیه را به جنایات مشابه در اوکراین متهم کردند

گزارش از عمر

نزدیک به ۵۰۰۰ تن از ساکنان ولایت هرات در مراسم ۴۴مین سالگرد قیام مردم افغانستان علیه حکومت وقت که از سوی اتحاد شوروی حمایه می شد، شرکت کردند. این مراسم که به سطح محلی به نام قیام ۲۴ حوت ۱۳۵۷ معروف است، به تاریخ ۲۴ حوت در قبرستان شهدای گمنام در شمال شهر هرات برگزار شد. [عمر/سلام تایمز]

هرات -- نزدیک به ۵۰۰۰ تن از ساکنان ولایت هرات در مراسم ۴۴مین سالگرد قیام مردم افغانستان علیه حکومت وقت که از سوی اتحاد شوروی حمایه می شد، شرکت کردند.

این مراسم به تاریخ ۲۴ حوت در قبرستان شهدای گمنام در شمال شهر هرات برگزار شد.

مردم هرات به تاریخ ۲۴ حوت سال ۱۳۵۷ علیه حکومت مورد حمایت شوروی قیام کردند که به نام قیام ۲۴ حوت نیز معروف است.

بیش از ۲۴۰۰۰ نفر از اعضای این قیام، از جمله مردان، زنان و کودکان، در حملات هوایی و زمینی طی سرکوب تعقیبی توسط حکومت کمونیستی افغانستان کشته شدند.

هزاران تن از ساکنان هرات به تاریخ ۲۴ حوت در شمال شهر هرات گرد هم می آیند تا قیام سال ۱۳۵۸ علیه دولت مورد حمایت شوروی را تجلیل کنند. [عمر/سلام تایمز]

هزاران تن از ساکنان هرات به تاریخ ۲۴ حوت در شمال شهر هرات گرد هم می آیند تا قیام سال ۱۳۵۸ علیه دولت مورد حمایت شوروی را تجلیل کنند. [عمر/سلام تایمز]

اتحاد شوروی از عدم محبوبیت آشکار مؤکل خود چنان نگران بود که نه ماه بعد بر علیه افغانستان حمله کرد، که آغاز یک اشغال وحشیانه شد.

جنایات

ساکنان هرات که در سرکوب پس از قیام و بعد از تهاجم شوروی در ماه جدی ۱۳۵۸ در آنجا زندگی می کردند، جنایات جنگی شوروی را به تلخی به یاد می آورند، و آنها را با حمله روسیه به اوکراین مقایسه می کنند.

سید احمد ۶۵ ساله که سه تن از اعضای خانواده خود را در قیام هرات از دست داده است، گفت که سربازان شوروی بدون تفکیک به غیرنظامیان شلیک می کردند.

او گفت، «شوروی ها هر شب اسیران را بیرون می بردند و زنده به گور می کردند. آنها هرکس را که می خواستند دستگیر و ناپدید می کردند.»

وی افزود، «سربازان شوروی با اشتیاق غیرنظامیان از جمله زنان و کودکان را می کشتند.»

او گفت، کرملین در ارتش افغان تحت حمایت شوروی که هزاران افغان را در منطقه دروازه قندهار در بخش غربی شهر هرات تیراندازی کردند، همدستان مایل داشت. اجساد آنقدر زیاد بودند که ساکنان نمی توانستند آنها را سریع دفن کنند.

احمد گفت، «وقتی اخبار مربوط به اوکراین را در تلویزیون می بینم، ظلم و خشونتی که روسیه انجام می دهد، مشابه جنایات اتحاد جماهیر شوروی در افغانستان است.»

او گفت، «اوضاع این روزها در اوکراین که مورد حمله روسیه قرار دارد، شبیه روزهای سخت حمله شوروی به افغانستان است.»

غلام حضرت رحمانی، ۵۹ ساله، یکی دیگر از ساکنان شهر هرات، نیز تشابهاتی را بین حمله روسیه به اوکراین و حمله شوروی به افغانستان ترسیم کرد.

او گفت، «سربازان شوروی بسیار وحشی بودند و به هیچ کس رحم نه می کردند. آنها از تانک و هواپیما برای تخریب خانه ها و مزارع شخصی استفاده می کردند.»

او گفت، به روز قیام ۲۴حوت کوچه ها و جوی ها از اجساد انسانها پر بودند.

قربانیان تجاوز

صفی الله احمدی، ۵۷ ساله، باشنده ولسوالی گذره ولایت هرات، موافق است که خبر حمله روسیه به اوکراین، خاطرات تلخ جنایات ارتش شوروی را زنده می کند.

او گفت، سربازان شوروی روستاها را محاصره کرده و وارد آن می شدند و پس از آن غیرنظامیان را می کشتند و خانه های آنها را ویران می کردند.

او گفت، «زمانی که سربازان شوروی می آمدند ما پنهان می شدیم. یک روز برادرم در سالون بود که یک سرباز شوروی وارد خانه ما شد و به او شلیک کرد. از ترس شوروی ها ما مجبور شدیم او را شبانه دفن کنیم.»

او گفت، «من شاهد بودم که عساکر شوروی همسایه جوان ما را زنده به داخل چاه انداختند و او را کشتند. یکی دیگر از همسایه های ما در یک کاهدان پنهان شده بود، عساکر شوروی کاهدان را آتش زد و همسایه ما را زنده زنده سوزاند.»

احمدی گفت، «من هرگز جنایات اتحاد جماهیر شوروی را فراموش نمی کنم. وقتی دام‌هایمان را برای چراندن بیرون می‌بردیم، ما را در مراتع بمباران می‌کردند. بیشتر دام‌ها کشته می‌شدند و حتی می‌سوختند. ما نمی توانستیم به مزارع خود برویم [چون] هواپیماها می آمدند و ما را مجبور به فرار می کردند.»

نصیراحمد، ۶۰ ساله، زمانی که شوروی در ماه جدی سال ۱۳۵۸ به افغانستان حمله کرد، نوجوان بود.

او گفت، «خانه ما نزدیک میدان هوایی ولسوالی گذره بود. شوروی ها روستای ما را هر شب بمباران می‌کردند. یک شب تانک‌ها به روستای ما حمله کردند و ما را مجبور کردند نیمه‌شب به سوی رود فرار کنیم. چند زن و کودک در آب غرق شدند.»

او گفت، «بدبختی مردم افغانستان با حمله شوروی آغاز شد. شوروی ها بذر جنگ، ناامنی و ویرانی را در افغانستان کاشت و پس از گذشت چهار دهه، هنوز افغان‌ها قربانی این تجاوز هستند

احمد گفت، اکثر افغان های که در آن وقت زندگی می کردند، از مشکلات روانی ناشی از جنایات ارتش شوروی رنج می برند.

روسیه در اوکراین شکست خواهد خورد

مردم محلی می گویند که افغان ها توانستند ارتش سرخ را شکست دهند و اوکراین نیز روسیه را شکست خواهد داد.

غلام سخی، ۷۱ ساله، به مدت پنج سال در ولسوالی گذره با ارتش سرخ جنگیده است.

وی گفت، «شباهت های زیادی بین حمله اتحاد شوروی به افغانستان و حمله روسیه به اوکراین وجود دارد. اتحاد شوروی فکر می کرد که افغانستان را به طور کامل تصرف خواهد کرد و هر مخالفی را سرکوب خواهد کرد، اما ... شکست خورد.»

سخی گفت، «روسیه نیز فکر می کرد که در جریان چند روز اوکراین را اشغال خواهد کرد، اما بیش از یک سال است که هیچ پیشرفتی نداشته است. مبارزه اوکراینی ها علیه تهاجم روسیه و مبارزه آنها مانند افغان ها به شکست روسیه منجر خواهد شد.»

او گفت، هر چه جنگ در اوکراین بیشتر طول بکشد، روس ها تلفات و خسارات بیشتری متحمل خواهند شد.

خلیل الرحمن ۶۷ ساله پدر و دو برادرش را در جنگ با ارتش شوروی در هرات از دست داده است.

رحمان بر اساس تجربه خود در جنگ با ارتش شوروی پیش بینی می کند که روسیه به زودی از اوکراین خارج خواهد شد.

وی گفت، «سیستم نظامی روسیه بسیار قدیمی و فرسوده است. این کشور توانایی مبارزه با ارتش اوکراین را که مجهز به تسلیحات و سیستم های نظامی مدرن است، ندارد.»

وی افزود، «خروج روسیه از چندین بخش اوکراین در سال گذشته نشان دهنده شکست روسیه است.»

خلیل الرحمن گفت، «تانک های سوزانده شده روسیه در سرک های اوکراین نشان می دهد که روسیه شانسی برای پیروزی در اوکراین ندارد و باید عقب نشینی کند.»

آیا شما طوری احساس می کنید که جامعه محلی شما سازمان های ترورستی را رد می کند؟

0 دیدگاه

شیوه نامۀ بیان دیدگاه ها * نشان دهندۀ فیلد اجباری است 1500 / 1500